"Bedrijven lijden verlies"

Article – "Bedrijven lijden verlies"

PARAMARIBO, 21 april 2024 – Verschillende personen uit het Surinaamse bedrijfsleven hebben recentelijk aan de media medegedeeld dat het, in tegenstelling tot wat de regering meldt, economisch zeer slecht in het land.

Tijdbom

Er wordt door de CEO's van enkele grote handelsmaatschappijen zelfs gesproken over een economische tijdbom.

De huidige situatie is buitengewoon slecht en een groot deel van de bevolking is hiervan totaal niet op de hoogte vanwege de valse berichten die de regering verspreidt.

Veel ondernemers hebben de afgelopen maanden een drastische daling van hun inkomsten ervaren, waarbij sommigen zelfs een achteruitgang van 40 tot 60 procent registreren.

Ondernemersplatform
Paramaribo, april 2024

De bedrijven wijzen onder andere naar de manipulaties (de zogenaamde OMO's – redactie) van de wisselkoers.

Manipulatie

Het (indirect) genereren van geld en de kunstmatige wijze waarop de koers "rustig" wordt gehouden, zien de ondernemers als een van de redenen voor hun economische problemen.

Het op enorme schaal weghalen van Surinaams geld uit de economie heeft volgens hen een groot en verwoestend effect op de economische structuur van ons land (de regering koopt miljoenen op en pompt die later weer terug in de economie – redactie).

Een specifiek voorbeeld dat werd aangehaald, betreft een bekende grote handelszaak die voorheen gemiddeld meer dan 50 nieuwe auto's per maand verkocht, maar dit aantal is gedaald naar ongeveer 25 voertuigen.

De hoge schulden die internationaal betaald moeten worden zijn niet meer te voldoen en het management zoekt dringend naar oplossingen.

Verder werd er gesproken over meerdere bedrijven in andere sectoren die eveneens niet meer in staat zijn hun rekeningen te voldoen.

"De situatie is zeer ernstig," werd benadrukt.

Het lijkt redelijk te gaan, maar dat is puur kunstmatig zo

Een ondernemer met meerdere vestigingen in en rond Paramaribo heeft al maanden geleden aan de bel getrokken bij Maurice Roemer, de gouverneur van de Centrale Bank van Suriname. Ook zijn er recent nog berichten gestuurd naar Winston Ramautarsing, de voormalige leider van de VES.

Angst regeert

Uit angst voor nog meer omzetverlies en represailles vanuit de regering wensen de ondernemers niet bij naam genoemd te worden.

Tot op heden lijkt er geen verbetering in zicht. "Veel grote zakeneigenaars in Suriname hebben het financieel erg zwaar, geloof ons maar," is de boodschap van deze groep zakenleiden.

De economie zou inmiddels een tikkende tijdbom zijn

Binnenkort zou er meer (gedetailleerde) informatie naar buiten komen over de specifieke redenen waarom het afromen van geld zeer ernstige gevolgen heeft voor onze economie.

"Het is een tijdbom," zo beweren ze, "het gaat hoe dan ook een keer mis."

Bron : via GFC Nieuws / Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Staan we er goed, beter of slechter voor dan men beweert?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!