"Koers dreigt te ontsporen"

Article – "Koers dreigt te ontsporen"

PARAMARIBO, 21 april 2024 – Een groep ondernemers in ons land, voornamelijk eigenaren van de grotere bedrijven, heeft haar grote zorgen geuit over de koersontwikkeling.

OMO's

Volgens de zakenlieden zal de toekomstige waarde van de Surinaamse dollar, ten opzichte van de Amerikaanse dollar, op korte termijn steeds slechter worden.

Het kunstmatig oppompen van de koers is erg schadelijk

Zij geven daarbij aan dat de Surinaamse economie op het punt staat getroffen te worden door een economische tijdbom, veroorzaakt door kunstmatige manipulatie van de wisselkoers door de onze regering.

Een vooraanstaande ondernemer, die anoniem wil blijven uit angst voor represailles vanuit de regering, zegt dat er dagelijks aanzienlijke hoeveelheden Surinaams geld uit de economie worden gehaald.

De regering zou dit doen om de wisselkoersen kunstmatig te stabiliseren, waardoor het beter lijkt te gaan dan het echt gat.

Het benoemde beleid, zo beweren hij en zijn collega-ondernemers tenminste, zal leiden tot rampzalige gevolgen voor de handel als het effect van deze "OMO's" eenmaal is uitgewerkt.

Grote schade

De ondernemer benadrukt dat de Surinaamse regering deze praktijk niet langer kan voortzetten zonder ernstige economische en commerciële schade te veroorzaken.

Men koopt geld op voor manipulatie van de echte markt

Het continu onttrekken van geld aan de economie creëert een kettingreactie van negatieve gevolgen, die uiteindelijk de economie stillegt en bedrijven ernstig benadeelt.

De ondernemers waarschuwen voor een scenario waarin de wisselkoers van de Surinaamse dollar weer zou kunnen gaan stijgen tot boven de 50 en zelfs 60 SRD voor 1 Amerikaanse dollar.

Dit scenario zou plaatsvinden op het moment dat de geldonttrekking uit de markt wordt gestopt.

De zakenmensen leggen uit dat het stoppen van deze praktijk een surplus van Surinaamse dollar in de economie zou brengen, terwijl de vraag naar US dollars hetzelfde blijft.

Dat leidt uiteindelijk tot een enorme waardevermindering van onze Surinaamse dollar, aangezien de markt dan wordt overspoeld met "zinloze" SRD die eerder waren weggepompt.

Korte termijn bejag

Het beschreven risico is niet enkel een theoretische mogelijkheid, maar een dreigende realiteit die kan ontstaan als er geen wijzigingen in het huidige monetair beleid worden gemaakt.

Men is bezig met kunstmatige winst op de korte termijn

De dringende boodschap van de Surinaamse ondernemers is om over te stappen op een duurzamere benadering van de wisselkoers en niet enkel te gaan voor de korte termijn "winst".

Bron : via GFC Nieuws / Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Zou de regering een lange termijn strategie hebben uitgestippeld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!