🧪 Monsterslang uit India

Article – 🧪 Monsterslang uit India

PARAMARIBO, 22 april 2024 – Paleontologen hebben een fossiel ontdekt van wat wordt beschouwd als de grootste slang die ooit heeft bestaan.

Vasuki Indicus

De overblijfselen van het dier stammen uit een ver verleden en bevonden zich in Gujarat, India.

De roofzuchtige slang, die naar schatting de langste slang is die ooit op aarde heeft geleefd, wordt in de wetenschap Vasuki Indicus genoemd en komt ook voor in de Hindoe-mythologie onder de naam Vasuki.

Het fossiel, dat een lengte heeft van tussen de 10 en 15 meter, werd gevonden in de Panandhro Lignietmijn in Kutch.

De wetenschappers schatten dat het fossiel zeker 47 miljoen jaar oud is.

De ontdekking werd gedaan door onderzoekers van het Indian Institute of Technology Roorkee.

IIT Roorkee
India

Debajit Datta, een postdoctoraal onderzoeker aan het Indian Institute of Technology Roorkee (IITR), benadrukte de symbolische betekenis van de naamgeving van de soort.

🧪 Monsterslang uit India

Monsterlang India
– Langeman Produkties –

Hij merkte op dat een soortgelijk beschreven slang al eeuwenlang wordt vereerd onder de naam Vasuki in oude Hindoe-geschriften.

Wervelkolom

Professor Sunil Bajpai en Debajit Datta van IIT Roorkee deden de belangrijke ontdekking en beschreven dat ze 27 stukken van een "gedeeltelijke, goed bewaarde" wervelkolom van de slang tegenkwamen.

De onderzoekers suggereren dat Vasuki indicus qua grootte vergelijkbaar zou kunnen zijn geweest met de beroemde Titanoboa.

Dit reptiel leefde in een tijdperk toen de geografie van de aarde drastisch anders was dan vandaag. Afrika, India en Zuid-Amerika vormden toen een enkel landmassa.

Warm en moerassig

Het leefgebied van de slang, gelegen in een moerassig moeras bij de kust, bevond zich ooit in een wereldwijd warmer klimaat dan tegenwoordig.

Deze warmere omgeving speelde waarschijnlijk een rol bij het faciliteren van zijn grootte.

Dankzij de oude botten kunnen we slangen beter begrijpen

De ontdekking is niet alleen belangrijk voor het begrijpen van de oude ecosystemen te India, maar ook voor het in kaart brengen van slangen op het Indiase subcontinent.

Bron : Scientific Reports / Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Weet u iets van de Hindoe-mythologie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!