🧪 Voyager 1 werkt weer

Article – 🧪 Voyager 1 werkt weer

PARAMARIBO, 23 april 2024 – Voor het eerst sinds november vorig jaar stuurt NASA’s Voyager 1 ruimtesonde weer bruikbare gegevens over de status van haar eigen, technische systemen.

Geheugenprobleem

De volgende stap is het ruimtevaartuig in staat te stellen om opnieuw wetenschappelijke gegevens te gaan sturen naar de aarde.

Na bijna 50 jaar heeft Voyager last van geheugenproblemen

De sonde en zijn tweeling, Voyager 2, zijn de enige ruimtevaartuigen die ooit in de interstellaire ruimte hebben gevlogen.

Kapot

Voyager 1 stopte op 14 november 2023 met het terugsturen van leesbare wetenschappelijke en technische gegevens naar de aarde.

Wel konden specialisten zien dat het ruimtevaartuig nog steeds hun commando's ontving en verder ook normaal functioneerde.

In maart bevestigde het Voyager team bij NASA dat het probleem gekoppeld was aan een van de drie boordcomputers in het ruimtevaartuig.

Het team ontdekte na lang onderzoek dat een enkele chip, die verantwoordelijk is voor het opslaan van een deel van het interne geheugen, niet meer naar behoren werkte.

Het verlies van de data in deze chip maakte de wetenschappelijke en technische gegevens onbruikbaar.

Reparatie

Omdat het natuurlijk niet mogelijk was om de chip zelf te repareren, besloot het team de "kapotte programmacode" elders in een ander stuk geheugen te plaatsen.

Helaas bleek geen enkele locatie groot genoeg om het volledige stuk beschadigde code in zijn geheel ergens anders onder te brengen.

Oplossing

De wetenschappers en programmeurs bedachten daarop een plan om de getroffen code in secties op te delen en die secties op verschillende, kleinere plaatsen in het geheugen op te slaan.

Om dit plan te laten werken, moesten ze ook die code-secties aanpassen om te zorgen dat ze nog steeds als een geheel functioneren.

Eventuele verwijzingen naar de locatie van die code in andere delen van het geheugen moesten dus ook nog eens worden bijgewerkt.

Het team begon met het isoleren van de code die verantwoordelijk is voor het verpakken van de technische gegevens van het ruimtevaartuig.

Een lange reis

Ze stuurden de missende code naar zijn nieuwe locatie in het geheugen, waarbij alleen al het uitvoeren van dit commando er ruim 22 uur over deed om Voyager 1 te bereiken.

🧪 Voyager 1 werkt weer

Intergalactische reizen
– we zijn er bijna... –

Het voertuig bevindt zich namelijk op bijna 25 miljard kilometer)van de aarde. Bijkomend effect is dat het ook weer 22 uur duurde om te weten of de opdracht zelf juist was aangekomen.

Voyager 1 is ruim 45 jaar geleden gelanceerd en onderweg

Na dagen van wachten op antwoord, blijkt de digitale operatie geslaagd en kunnen we voor het eerst in vijf maanden weer de exacte status van het ruimtevaartuig controleren.

Voor de interstellaire verkenning ruim 45 jaar geleden begon, vloog de sonde eerst nog "even' langs Saturnus en Jupiter, waarna deze ons heliosfeer verliet.

Bron : NASA / Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Was is voor u de belangrijkste ruimtevaartontwikkeling geweest?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!