Geen geld, geen vuilophaal

Article – Geen geld, geen vuilophaal

PARAMARIBO, 23 april 2024 – De huidige financiële situatie van het land en de regering blijft totaal onduidelijk.

Armoe troef

Aan de ene kant heeft president Santokhi enkele maanden trots gemeld dat er al ruim 1 miljard USD (SRD 37.500.000.000,-) aan schuld is afbetaald en de geldproblemen dankzij zijn prudente beleid en visie tot het verleden behoren.

Ook zou de regering, theoretisch, honderden miljoenen SRD per jaar moeten overhouden aangezien veel subsidies inmiddels zijn afgeschaft (onder druk van het IMF, in ruil voor meer schuld – redactie) en dus niet uit de nationale schatkist hoeven te komen.

De problemen zouden voorbij zijn, maar niemand ziet het

Daarbij geldt dat die bespaarde middelen eigenlijk zouden moeten terugvloeien in de maatschappij, zodat de gesaneerde subsidies aangewend konden worden voor betere sociale omstandigheden, onderwijs en medische voorzieningen.

In de praktijk is van dit alles niets te merken en zijn juist deze beleidsgebieden van het IMF sinds enkele jaren aan armoede en verpaupering onderhevig.

Wat er met het enorme bedrag aan bespaard geld en de ogenschijnlijk afgeloste schulden is gebeurd, wordt dan ook niet duidelijk.

Vervuiling

Tot overmaat van ramp blijkt nu dat de overheid zichzelf ook niet meer kan uitbetalen.

De vuilophaal is vanaf morgen (23 april – redactie) namelijk niet meer gegarandeerd door een lange reeks van achterstallige betalingen aan zowel de ambtenaren als werknemers die dit zouden moeten doen.

Het Ministerie van Openbare Werken (OW) verzoekt de gemeenschap om geen afval te produceren en werkt aan een oplossing, zeggen ze.

Een medewerker van het ministerie verklaarde dat de ondernemers al op maandag hadden aangekondigd dat ze actie zouden ondernemen, maar dat de regering geprobeerd heeft die ontwikkeling aanvankelijk verborgen te houden.

Uitgelekt is nu dat het ministerie al dit gehele jaar geen geld meer heeft en dus ook niemand bij de vuilophaal heeft uitbetaald.

Geen geld meer

De laatste betaling voor de vuilnismannen en –vrouwen was van december vorig jaar en sindsdien is het geld op.

Daarvoor was er echter ook al een enorme achterstand, waarbij de ondernemers slechts deels werden uitbetaald vanwege nog meer financiële problemen.

Er is dit jaar nog geen cent aan salarissen overgemaakt

Dit hele jaar is er dus helemaal niets uitgekeerd, en dat was voor de arbeiders de druppel.

Er zijn wel gesprekken geweest met het Ministerie van Financiën en Planning om de kwestie zo snel mogelijk te verhelpen, maar die zegt niet veel te kunnen doen. Het geld is voorlopig op, lanti heeft geen middelen meer.

Begripvol

Een woordvoerder van het ministerie toonde wel begrip voor de actie van de aannemers, maar wees ook op de hoge kosten voor brandstof en salarissen.

"Ik vraag de werklieden om iets langer dan drie maanden geduld te hebben. Het geld zal nog deze week overgemaakt worden", zo luidde het.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hoe denkt u, in alle eerlijkheid, dat het land er voor staat?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!