Suriname is tegen martelen

Article – Suriname is tegen martelen

PARAMARIBO, 23 april 2024 – Suriname heeft zich verbonden aan het Verdrag van de Verenigde Naties tegen Foltering (UNCAT).

Folteren

Sindsdien laat ons land een "actieve betrokkenheid" zien bij het samenstellen van een nationaal rapport over marteling, wat een vereiste is van diezelfde UNCAT.

Martelen is in Suriname officieel niet meer toegestaan

Vanwege onze betrokkenheid heeft het Initiatief tegen Marteling (CTI) onlangs een driedaagse workshop georganiseerd om de Surinaamse regering bewust te maken van hun verplichting om concrete stappen te maken voor een betere implementatie van dit verdrag (sinds de aanname in 2021 is er nooit iets mee gedaan – redactie).

Foltering

Marteling, ook wel foltering of pijniging, is een handeling waarmee het slachtoffer ernstige psychische of lichamelijke pijn wordt toegebracht.

Afschaffing van het martelen was een van de belangrijke elementen van de Verlichting, een humanisering van recht en samenleving die sinds eind 17e eeuw in steeds meer Europese staten ingang vond.

Dit was zelfs nog voordat er stemmen opkwamen de slavernij af te schaffen.

Wikipedia
de vrije encyclopedie

Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, heeft zijn dank uitgesproken aan het organiserende CTI voor hun inzet.

Ook benadrukte hij Suriname’s toewijding aan het handhaven van mensenrechten en het uitbannen van marteling en foltering binnen onze landsgrenzen en daarbuiten.

Uitbanning

De gehouden workshop bracht sprekers uit verschillende landen samen en dient als voorbeeld voor ons streven naar de ratificatie (actieve uitvoering) van het UNCAT in 2024.

Ons land wil een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld

Het streven van Suriname is om als leidinggevend voorbeeld de marteling wereldwijd uit te bannen. Hoe wij dat willen bereiken werd niet vermeld.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat is, globaal gezien, uw mening over minister Amoksi?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!