Geldgebrek : AIDS slaat toe

Article – Geldgebrek : AIDS slaat toe

PARAMARIBO, 24 april 2024 – Het chronische tekort aan geld, dat sinds enkele maanden duidelijk opspeelt, is momenteel zo groot dat zelfs met AIDS besmette mensen bedreigd worden.

AIDS-remmers

Door geldgebrek, schulden en flinke betalingsachterstanden is er momenteel geen enkele AIDS-remmer meer beschikbaar in Suriname.

Door mismanagement en schuld is er geen medicatie meer

Ook ontbreken essentiële (basis) materialen om testen uit te voeren, wat weer een directe invloed heeft op de behandeling, diagnose en besmettingen van HIV/AIDS.

Cheryl Dijksteel, lid van De Nationale Assemblée, bracht de kwestie ter sprake tijdens een parlementszitting.

Zij benadrukte de noodzaak voor een verhoogde aandacht voor deze groep, die te kampen heeft met zowel een tekort aan medische voorzieningen als met stigma en discriminatie.

Dijksteel heeft de urgentie van de zeer kritische situatie meermaals onderstreept door aan te dringen op een nieuwe bewustwordingscampagne gericht op preventie.

Meer AIDS

Volgens haar is er sinds januari 2023 een stijging waargenomen van het aantal mensen dat geïnfecteerd is met het HIV-virus, van ongeveer 1 procent naar ruim 1,5 procent van de bevolking.

Cijfers

Dijksteel beschrijft de verhoging van het aantal besmettingen als schrikbarend, omdat dit cijfer veel groter is dan het op het eerste gezicht lijkt.

Niet alleen is dus ruim "anderhalf" op de honderd Surinamers besmet met HIV, maar is het ook een stijging van maar liefst 50 procent in een jaar tijd.

Cheryl Dijksteel
DNA lid

Er wordt geschat dat er in 2023 ongeveer 9.500 mensen met HIV waren in Suriname, waarvan slechts 60% van hun status op de hoogte is.

Geldgebrek : AIDS slaat toe

Medicatie
– Langeman –

Het genoemde cijfer komt overeen met een besmetting van zeker 1,5 procent onder alle Surinamers.

Wanneer je alleen de volwassen mensen meeneemt, zou het aantal besmettingen zelfs rond de 3,5 procent uitkomen; dat is ruim drie op de honderd volwassenen, oftewel een op de dertig mensen.

Ook meer syfilis

Bovendien is er een flinke toename van syfilis onder de bevolking.

Vorig jaar december luidde de Spoedeisende Hulp hierover al de noodklok. Vooral met betrekking tot jonge moeders in de late stadia van syfilis, die zich meldden voor behandeling.

AIDS en syfilis slaan sinds enkele maanden keihard toe

Ook hier is de behoefte aan meer bewustwording volgens Dijksteel dringend, omdat syfilis op de korte termijn zelfs dodelijker kan uitpakken dan AIDS (mits het niet behandeld wordt – redactie).

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u altijd even "voorzichtig" als het op deze zaken aankomt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!