Opmars illegale wellnessklinieken

Article – Opmars illegale wellnessklinieken

PARAMARIBO, 25 april 2024 – Een maand terug overleed een Haïtiaanse diplomaat nadat zij een illegaal toegediende vitamine booster drip geïnjecteerd kreeg in een wellnesskliniek.

Valse beloften

De Beroepsvereniging voor Werkers binnen de Verzorgende Gezondheidszorg (BWV), die al jaren waarschuwt voor de ongecontroleerde toename van dergelijke praktijken, eist nu wederom actie vanuit de regering.

De vrouw overleed na een illegaal toegediende injectie

Vlak na het tragische incident is er door zowel minister Ramadhin als president Santokhi veel beloofd, maar naar nu blijkt helemaal niets gedaan.

Parimedisch

De BWV wijt het overlijden aan de dienstverlening door niet-gekwalificeerde personen, specifiek in de zogenaamde parimedische (en behandeling buiten de reguliere, medische zorg – redactie) sector.

Ze benadrukken de urgente noodzaak voor de betrokken ministeries om direct in te grijpen en zo de burgers te beschermen tegen deze onbevoegde aanbieders.

De aanvankelijke toezegging om op te treden, kwam kort na het incident waarbij de Haïtiaanse diplomaat overleed.

Schoolmeester

Direct na het overlijden werd duidelijk dat de vrouw in kwestie haar behandeling had ontvangen in een niet-geautoriseerde wellnesskliniek.

De minister (Ramadhin – redactie) bleek hiervan al jaren op de hoogte, maar kon naar eigen zeggen "niet als een schoolmeester alle illegale praktijken onderzoeken".

Ramadhin: ik ga geen schoolmeester spelen

Omdat na het overlijden er geen enkele actie is ondernomen, slaat de BWV nu alarm over de verder toenemende, volledig ongecontroleerde opkomst van zulke instituten.

Illegaal en malafide

De BWV heeft de kwestie van gedoogde, illegale praktijken reeds lang aangekaart en roept nu op tot dringende actie om dergelijke praktijken daadwerkelijk te stoppen.

Ondanks eerdere gesprekken met de ministeries van Volksgezondheid, Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, en Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur, is er geen enkele vorderingen gemaakt en doet geen enkel ministerie iets.

Het verlies van een mensenleven heeft wel gezorgd voor hernieuwde gesprekken en de hoop op nieuwe regelgeving, maar tot dusver zonder enige vorm van resultaat.

Geen actie

Het Ministerie van Volksgezondheid erkent de snelle opkomst van (malafide en illegale) wellnessklinieken die een scala aan esthetische en welzijnsbehandelingen bieden.

Ondanks beloften doet het ministerie helemaal niets

Na het incident met de Haïtiaanse diplomaat, kondigde het ministerie op 8 maart daarom al een grondig onderzoek aan, waarna er uiteindelijk dus niets is gedaan.

Bron : Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat is uw ervaring met onze medische zorg?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!