✉️ Ons schuldmoeras

Article – ✉️ Ons schuldmoeras

PARAMARIBO, 25 april 2024 – Eerder deze week maakte de regering van Suriname vol trots bekend weer een nieuwe schuld te zijn aangegaan.

Tien miljoen USD

De lening bedraagt dit maal maar liefst US$ 10.000.000,– (omgerekend ongeveer SRD 375.000.000,– redactie) en is bedoeld voor de elektriciteitsvoorziening in onze afgelegen oerwoudgebieden.

Onze buitenlandse schuld groeit door binnenlandse inflatie

De nieuwste schuld is dus afgesloten in vreemde valuta en moet ook worden terugbetaald in deze Amerikaanse dollars, inclusief de bijbehorende maandelijkse rente.

Slechte deal

De uitdaging waar Suriname nu voor staat, is dat de inflatie binnen onze eigen landsgrenzen aanzienlijk hoger ligt dan die in de Verenigde Staten, het land waar de geleende valuta (uiteindelijk) vandaan komt.

Met een nationale maandelijkse inflatie die vergelijkbaar is met de jaarlijkse inflatie van Amerika, neemt de effectieve schuld van ons land dus elke maand toe.

M. Faber
PhD IBA

Het fenomeen, waarbij de waarde van onze eigen munteenheid daalt ten opzichte van de valuta waarin de lening is afgesloten, maakt het dus steeds kostbaarder om de aangegane lening af te lossen.

✉️ Ons schuldmoeras

Nieuwe schulden
– elektra binnenland –

Financiële implicaties

De ontstane situatie legt extra druk op onze economie, die toch al moet navigeren door de complexiteit van internationale financiering, toenemende schulden en een zeer hoge binnenlandse inflatie.

Dit fenomeen is overigens niet uniek voor deze specifieke lening, maar geldt voor alle schulden van ons land die in buitenlandse valuta zijn aangegaan.


Een rekenvoorbeeld

Stel je leent US$ 10 miljoen tegen een koers van SRD 40,– per US$, oftewel SRD 400 miljoen.

Door onze inflatie verandert de koers na een jaar bijvoorbeeld naar SRD 50,– per US$. Hierdoor neemt de schuld logischerwijs in waarde toe naar SRD 500 miljoen.

Daarmee stijgt de jaarlijkse rentebetaling vanwege het inflatiepercentage van SRD 12 miljoen naar SRD 15 miljoen (de rente in het voorbeeld is 3 procent – redactie).

✉️ Ons schuldmoeras

Noodgenerator
– Langeman Produkties –

De rente blijft procentueel gelijk aan wat er ooit is afgesproken, maar wordt berekend over een inmiddels veel hoger bedrag.

Dat maakt de lening dus per maand duurder, puur door de verandering in onze wisselkoers.

Zelfs bij afbetalen zal de schuld maandelijks gaan toenemen

Ook als de koers in ons voordeel zou dalen, blijft de totale schuld maandelijks toenemen.

Dit aangezien de jaarlijkse inflatie in Suriname 40% is en in Amerika nog geen 4% (fictieve cijfers, het gaat om de essentie – redactie), dat zijn verschillen die hoe dan ook doorberekend en dus betaald moeten worden.

Conclusie

Het aanhoudende effect van hoge inflatie betekent dus dat de kosten van deze schulden voortdurend groeien, wat de financiële positie van Suriname verder kan ondermijnen.

Simpelweg gezegd; zelfs als we de schuld maandelijks weten af te betalen (wat we overigens niet doen), zal de totale schuldlast defacto stijgen.

Opmerking

Dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Melanie Faber, PhD International Business Affairs


— UW MENING —

Zal men nagedacht hebben over deze economische wetmatigheid?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!