🧪 Prehistorische haai ontdekt

Article – 🧪 Prehistorische haai ontdekt

PARAMARIBO, 26 april 2024 – Wetenschappers hebben nieuwe inzichten verkregen in de Ptychodus (een prehistorische haai), nadat zij volledig intacte skeletten van deze dieren vonden.

Ptychodus

De vondsten zijn gedaan bij kleine groeves in het noordoosten van Mexico en behoren tot de Ptychodus. Dat is een diersoort dat ongeveer 105 tot 75 miljoen jaar geleden de zeeën bevolkte.

Gebit

Ptychodus-fossielen waren eerder al gevonden, maar omdat de botten van kraakbeen zijn, bestonden veel van de gevonden fossielen enkel nog uit tanden die wel zeer groot en ongebruikelijk waren.

Hierdoor was het erg moeilijk om precies te bepalen hoe een Ptychodus eruitzag en waar het precies in de evolutionaire stamboom stond.

"Tot nu toe was het algemene uiterlijk een mysterie vanwege het gebrek aan meer volledig materiaal gedurende bijna twee eeuwen," zei Dr. Romain Vullo, hoofdauteur van het onderzoek.

Klassiek voorbeeld

Ptychodus was lang een klassiek voorbeeld van "tanden op zoek naar een lichaam". En hier hebben we het, met grondige analyses van waar het in de haaienfamilieboom staat.

Vullo en zijn collega's hebben bescheven hoe zij zes Ptychodus-exemplaren hebben bestudeerd, daterend van ongeveer 93 miljoen jaar geleden.

Detail

Onder hen was zelfs een volledig compleet exemplaar dat het zij-aanzicht van Ptychodus tot in detail onthulde.

De vondst bestond uit bijna alle skeletelementen, maar ook tanden, bewaarde spierresten en een lichaamsomlijning compleet met al zijn vinnen.

De resultaten onthullen dat het een soort makreelhaai was; een groep die de uitgestorven gigantische haai megalodon en de hedendaagse grote witte haai omvat.

Snelle jager

De bevindingen suggereren dat Ptychodus op zijn prooien jaagde in open water, met eten dat waarschijnlijk bestonden uit zeeschildpadden en ammonieten. Dit in plaats van mosselen, zoals eerder werd gedacht.

Verpleegsterhaai

Ptychodus werd over het algemeen beschouwd als een dier vergelijkbaar met "benthische haaien" zoals de hedendaagse "verpleegsterhaai".

Maar we weten nu dat het veel meer leek op de bestaande "porbeagle haai", een zeer snelzwemmende haaiensoort.

Hoewel Ptychodus mogelijk de grootste haai was die ooit op zo'n dieet leefde, suggereren de nieuwe fossielen dat het een maximale lengte van ongeveer 9,7 meter had.

🧪 Prehistorische haai ontdekt

Yes, een nieuwe haai!
– wetenschappers zijn blij –

Dat is groter dan de hedendaagse (grote) witte haai, maar wel kleiner dan eerdere schattingen die suggereerden dat het meer dan 10 meter kon bereiken.

Bron : The Guardian / (Dian Rahardjo-Widodo) Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u Jaws gezien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!