Weetje?! Derinkuyu

Article-funfact – Weetje?! Derinkuyu

PARAMARIBO, 26 april 2024 – Weetje?! gaat over willekeurige funfacts die altijd leuk zijn om te weten. Vandaag is het tijd voor Derinkuyu.

Cappadocië

Derinkuyu is een ondergrondse stad in Cappadocië, Turkije, die tot 85 meter diep reikt. Het geheel is uitgehouwen in zacht vulkanisch gesteente en kon ooit tot 50.000 mensen en hun vee huisvesten.

De stad werd gebruikt als schuilplaats tijdens tijden van oorlog en invasie, waardoor inwoners zich konden verbergen voor vijandelijke troepen.

Derinkuyu

Deze ondergrondse metropool bevat alle noodzakelijke faciliteiten die men bovengronds zou verwachten, inclusief woningen, kerken, opslagruimtes, en zelfs wijnmakerijen.

De ingenieuze ventilatieschachten zorgden voor frisse lucht diep onder de grond en de zware stenen deuren konden van binnenuit worden afgesloten om de veiligheid te garanderen.

Drs. P
kenner van zaken

Derinkuyu werd bij toeval in 1963 (her-)ontdekt en is sindsdien uitgegroeid tot een toeristische attractie die een nieuw blik werpt op het ondergrondse leven in het oude Anatolië.

Derinkuyu ligt onder de grond en herbergde 50.000 mensen

Bezoekers kunnen door de smalle gangen en kamers dwalen en zich verwonderen over de complexiteit van dit massieve ondergrondse netwerk uit de oudheid.

Bron : Drs. P / beeld : Langeman Produkties


— WEETJE VRAAG —

Hoe oud is Derinkuyu?

Toon antwoord3.500 jaar


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!