Stalweide in de doofpot?

Article – Stalweide in de doofpot?

PARAMARIBO, 27 april 2024 – Volgens de voorzitter van de Vereniging van Veehouders in Nickerie lijkt het kort geding over de Stalweide inmiddels meer een lang geding; het OM heeft ogenschijnlijk weinig haast, waardoor nepotisme en corruptie welig kunnen tieren.

Stalweide Blok 3

Inder Jaglal, voorzitter van de Vereniging van Veehouders Nickerie zegt dat het kort geding tegen Radjie Rijst Industries eerder een lang geding lijkt. De zaak is aangespannen vanwege het moedwillig occuperen en beschadigen van Stalweide Blok 3, door Radjie.

Het geding werd op 14 april ingediend bij de rechter en Jaglal had gehoopt dat de zaak binnen een week zou worden afgehandeld.

Beide partijen zijn nu wel gehoord, maar de uitspraak blijft uit tot 9 mei.

Het dagelijkse wachten en de voortdurende schade aan het weiland zorgt voor veel frustratie onder de veehouders.

De situatie is nijpend omdat sinds november opeens veel koeien zijn verkocht, geslacht of gewoon "verdwenen".

Harde claims

De vereniging heeft niet alleen een schadeclaim ingediend voor de fysieke schade aan omheining, poorten, gras en waterputten, maar ook voor de mentale schade die de veeboeren ervaren door de acties van de eigenaar van Radjie Rijst Industries.

President Santokhi riep op om een minister weg te sturen

Dit bedrijf heeft controversieel ongeveer 198 hectare van Stalweide Blok 3 toegewezen gekregen van het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

Santokhi

President Santokhi gaf toe dat dit "erg op corruptie" leek en riep toen zijn volksvertegenwoordigers (in Nickerie – redactie) op om de verantwoordelijke minister naar huis te sturen, aangezien deze niet naar zijn standaarden zou functioneren.

Bijkomend probleem is dat deze daar helemaal geen mandaat toe hebben en de president zelf de enige is die dat wel kan.

Na zijn oproep, en de kritiek dat de president voor zijn beurt sprak, blijft het staatshoofd zwijgen over de situatie en het feit dat de minister nog aanzit.

Kwestie Stalweide
Nickerie, blok 3

Jaglal benadrukt dat de veehouderij essentieel is voor de levensonderhoud van veel mensen in Nickerie. Als deze situatie blijft voortduren, waarschuwt hij dat het ernstige sociale en economische gevolgen kan hebben.

Meer incidenten

Tijdens een recentelijk incident heeft een bestuurder van Radjie ook nog eens de poort van Stalweide geforceerd opengebroken.

De persoon zou naar eigen zeggen "handelen in naam van een topper" en heeft daardoor verdere schade aan het land aangericht.

In opdracht van derden wordt Stalweide Blok 3 nu vernield

Het belang van een functionerende poort wordt benadrukt doordat de weinig overgebleven koeien nu gewoon de straat op kunnen gaan. Dat leidt weer tot gevaren voor zowel het verkeer als de dieren zelf.

De veehouders hebben inmiddels op eigen kosten een nieuwe poort geplaatst en zullen deze bewaken om verdere incidenten te voorkomen.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Waarom is er altijd "gedoe" over grond bij ons?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!