Ramadhin : 'medici keren (toch) niet terug'

Article – Ramadhin : 'medici keren (toch) niet terug'

PARAMARIBO, 28 april 2024 – Het kan verkeren. Eerder deze week meldde minister Ramadhin nog vol trots dat "dankzij zijn prudente beleid veel medici uit Nederland weer snel naar Suriname terug waren gekeerd", maar nu erkent hij dat dit toch niet zo is.

Vergissing?

In zowel de DNA als een radio-interview beweerde Amar Ramadhin "harde bewijzen" te hebben dat medici vanuit het buitenland weer terugkwamen, omdat het over de grens blijkbaar nog slechter was dan hier.

In één week keren veel medici terug en vertrekken ze weer...

De minister van Volksgezondheid gaf echter aan het einde van deze week in de Nationale Assemblee aan dat er toch een toenemende trend is van gezondheidswerkers die naar het buitenland vertrekken.

Medische braindrain

Het gaat hierbij niet alleen om wat lager opgeleid verplegend personeel, maar betreft ook mensen die zeer gespecialiseerd zijn in ziekenhuisdisciplines.

Het fenomeen is ook merkbaar bij overige gespecialiseerde verpleegkundigen en dat wordt gezien als een zorgwekkende ontwikkeling.

De migratie vindt voornamelijk plaats naar Nederlandstalige Caribische eilanden, Nederland en België.

Amar Ramadhin
minister Volksgezondheid

In reactie op de zorgwekkende braindrain heeft het ministerie echter niet passief toegekeken, zegt Amar.

Goed gesprek

Na constructieve gesprekken met de directies van overheidsziekenhuizen, de Ziekenhuisraad en vakbonden, is besloten om financiële stimulansen te introduceren.

Geld is weliswaar een groot probleem binnen de regering en daarom is alles nog wel "met een Surinaamse slag om de arm".

Er zijn voornemens om plannen te maken tot verbeteringen

Er zijn dus voornemens, maar geen middelen of daadwerkelijk beleid om uit te voeren wat nu wordt beloofd.

De geldelijke bonussen zijn daarbij een eenmalig plan en voorafgaand aan een toekomstige en definitieve loonreeks of CAO, met als doel werknemers in Suriname te houden.

Prikkels

De beloofde financiële prikkels zouden zelfs al sinds een jaar in werking zijn en worden verstrekt in de vorm van een braindrain-toelage.

Wat dat exact is en of het werkt, werd niet duidelijk. Het feit dat nu – een jaar later – de braindrain alleen maar toeneemt, doet in ieder geval denken van niet.

Ramadhin : 'medici keren (toch) niet terug'

Bordeaux boekje
– een wens van velen –

Meer dan 5.500 zorgwerkers, verspreid over negen ziekenhuizen en zes subsidie ontvangende instellingen, profiteren echter van de toelages, aldus Ramadhin.

Mensen die achterblijven krijgen een 'braindrain-toelage'

De toelage diende als een tijdelijke maatregel om werving en behoud te stimuleren en het vertrek van zorgpersoneel tegen te gaan, maar blijkt in de praktijk dus weinig zoden aan de dijk te zetten.

Onder andere het AZP en BOG hebben daarbij aangegeven dat sommig personeel al maanden helemaal niet is uitbetaald, ook niet wat hun reguliere loon betreft.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou u de stap naar het buitenland adviseren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!