Geen geld, geen eten

Article – Geen geld, geen eten

PARAMARIBO, 29 april 2024 – Er is momenteel zo weinig geld binnen de regering en overheid dat zelfs eten voor de gevangen niet kan worden aangeschaft.

Werken

In principe zouden sommige gedetineerden zelf graag hun eten willen verbouwen, of kleine klusjes op het terrein doen om zo hun maal te verdienen, maar ook daar zijn geen middelen meer voor.

Zelf hun eten verbouwen is ook onmogelijk geworden

Het ministerie van Justitie en Politie van Suriname heeft dusdanig te kampen met extreme financiële tekorten, dat betaling voor voeding en andere, absoluut noodzakelijke zaken, niet meer mogelijk is.

Volgens Sharma Lakhisaran, de directeur van Justitie, is dit probleem niet te wijten aan politieke tegenwerking maar aan een volledig uitgeput en verdampt budget.

Al sinds vorig jaar zijn er achterstallige betalingen voor de voeding van arrestanten, die normaal gesproken uit de begroting gefinancierd worden.

Het budget voor deze posten was reeds in juli 2023 uitgeput, mede door "onvoorziene uitgaven" zoals voor brandstof.

Hoewel het ministerie van Financiën en Planning een klein deel van de kosten voor brandstof heeft betaald, blijft de rekening voor de arrestantenvoeding volledig onbetaald.

Benzine

De kosten voor brandstof zijn aanzienlijk gestegen, van SRD 4 miljoen naar SRD 12 tot 14 miljoen, terwijl de arrestantenvoeding maandelijks vier miljoen SRD vereist.

Er is geen geld voor eten, maar nog wel voor benzine

Lakhisaran benadrukt dat na een suppletoire begroting, slechts gedeeltelijke betalingen mogelijk waren en de resterende schulden zijn doorgeschoven naar 2024.

Er wordt vanuit het ministerie een beroep gedaan op zorgvuldig en zuinig beheer van middelen, met name brandstof, om verdere financiële problemen te voorkomen.

Naar nu blijkt, is er al een jaar niet betaald voor het eten

Verschillende ministeries, waaronder Openbare Werken en Financiën en Planning, hebben incidenteel bijgedragen aan het verlichten van deze financiële druk maar ook bij hun is nu het geld op.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat het ooit beter zal gaan met ons land?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!