🧪 Hubble is draaierig

Article – 🧪 Hubble is draaierig

PARAMARIBO, 29 april 2024 – Het verkennen van de ruimte is een technische uitdaging, zeker wanneer het gaat om ruimteschepen die zich jarenlang rond de zon bewegen of zelfs ons zonnestelsel verlaten.

Klassieke ruimtevaart

Technische problemen onderweg oplossen is echter routine voor de opgeleide ruimtevaartingenieurs die de NASA rijk is.

Voyager

Onlangs bracht de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie het langdurige communicatieprobleem van de beroemde Voyager 1 onder de aandacht.

Dit ruimtevaartuig stuurde foutieve data die door NASA-ingenieurs niet ontcijferd konden worden.

Gelukkig werd dit mankement op 22 april verholpen, tot grote opluchting van het team.

Amper een dag later, op 23 april, dienden zich echter problemen aan bij een ander beroemd en inmiddels klassiek ruimtevaartuig.

Hubble-ruimtetelescoop

De Hubble-ruimtetelescoop heeft namelijk last gekregen van een defect aan de gyroscoop en schakelde daardoor over naar de veilige modus (safe mode – redactie).

In deze speciale modus worden alle wetenschappelijke instrumenten technisch op slot gezet en beveiligd, in afwachting van verdere instructies van NASA.

Hubble detecteerde problemen en schakelde zichzelf uit

Het is overigens niet de eerste keer dat de gyroscopen van de telescoop het laten afweten. Ze zijn namelijk het meest storingsgevoelige onderdeel van het ruimtevaartuig.

Kroonjuweel

De telescoop, een van de kroonjuwelen van de astronomie en alweer gelanceerd in 1990, blijft functioneren in een lage baan om de aarde.

Het doet dat nu al veel langer dan de oorspronkelijk geplande vijftien jaar. Dit is mogelijk gemaakt door de Space Shuttle, die meerdere onderhoudsmissies heeft uitgevoerd.

Defect

De laatste onderhoudsmissie in 2009 omvatte de vervanging van alle zes gyroscopen aan boord van de Hubble.

Drie daarvan zijn inmiddels defect en waren van het oude type, terwijl de overige drie verbeterd waren voor hogere betrouwbaarheid.

Toch heeft een van deze 'nieuwe' gyroscopen vanaf het begin problemen veroorzaakt, en het is niet de eerste keer dat dit onderdeel voor hoofdbrekens bij NASA zorgt.

De laatste keer dat het de wetenschappelijke operaties van de Hubble stopte was in november vorig jaar.

Het agentschap is nu druk bezig met het zoeken naar een oplossing voor het recente probleem.

Gyroscopen

Normaal gesproken werkt de Hubble met drie functionerende gyroscopen, maar hij kan zo worden aangepast dat hij ook met slechts één kan functioneren.

Dat laatste brengt dan wel enkele beperkingen met zich mee voor zijn overige observatiecapaciteiten.

🧪 Hubble is draaierig

It's the Hubble!
– oud en vertrouwd –

Desondanks blijven de ingenieurs optimistisch en verwachten zij dat de telescoop nog dit decennium, en mogelijk zelfs het volgende, door zal gaan met het doen van baanbrekende ontdekkingen.

Bijna 35 jaar oud

In zijn 34-jarige bestaan heeft de Hubble-ruimtetelescoop meer dan een miljoen waarnemingen verricht, die ons ongekende beelden van het universum hebben opgeleverd.

Je kunt veel van die schitterende hoogtepunten van de Hubble bekijken op de website van NASA.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u de foto's van Hubble of James Webb gezien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!