Salomonseilanden "slaaf" van China

Article – Salomonseilanden "slaaf" van China

PARAMARIBO, 29 april 2024 – Dat de reis van president Santokhi naar China een complete afgang is geworden op zowel diplomatiek, politiek als economisch en financieel gebied is inmiddels wel duidelijk.

Grote flop

Alle Surinaamse nieuwsmedia, gelieerd aan de coalitie of oppositie, zijn het er over eens; de reis naar China had niet mogen, kunnen of moeten plaatsvinden.

De reis naar China had niet mogen en moeten plaatsvinden

Het kostte de belastingbetaler zeer veel geld, een kleine groep (anonieme, veelal Nederlandse) ondernemers heeft er persoonlijk goede zaken gedaan en voor Suriname heeft het letterlijk niets opgeleverd, behalve een smet op ons internationale aanzien.

En een wellicht nieuwe schuld van honderden miljoenen euro vanwege "de brug".

Nog erger is dat de weinige afspraken die wél zijn gemaakt, in mysterie en duisternis blijven gehuld met wellicht rampzalige gevolgen voor onze toekomst en onafhankelijkheid. We hoeven maar naar andere (vergelijkbare) landen te kijken om te zien wat de "deals" met China voor ons zouden kunnen betekenen.

Wat in China is besloten, blijft volledig onduidelijk en vaag

Bijvoorbeeld de archipel Salomonseilanden die in 1978 onafhankelijk werd, tot ongeveer 2000 een redelijke ontwikkeling hebben doorgemaakt en nu als postmoderne economische slaaf van China fungeren.

De reden hiervoor?

De vele "cadeaus" die China ze heeft gegeven in ruil voor een schuldenlast die het eiland nooit meer kan afbetalen. Inmiddels zit het land opgescheept met Chinese bruggen, wegen en zelfs een voetbalstadion, maar is er geen cent meer om deze te onderhouden.

Salomonseilanden

Ook op de Salomonseilanden, een kleine maar strategisch gelegen archipel in de Stille Oceaan, neemt de invloed van China dagelijks toe.

Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met die van Suriname en stuit op groeiende weerstand, wat recentelijk tot ongeregeldheden op de eilandengroep heeft geleid.

De invloed van China zorgt voor spanningen in het gebied

"Het lijkt hier wel overal Chinatown," merken lokale inwoners op.

"De angst voor rellen is groot," vertelt een andere bewoner wanneer hem wordt gevraagd hoe de situatie nu in het land is.

Rellen

De vrees voor rellen in het land is niet ongegrond. In de afgelopen jaren vonden er al meerdere malen opstanden plaats, aangewakkerd door de toegenomen Chinese aanwezigheid.

De belangrijkste reden van deze rellen is de houding van hun premier Manasseh Sogavare, die China veel te veel ruimte zou bieden.

Tijdens de recente, lokale verkiezingen kwam de Chinese invloed wederom prominent naar voren als een belangrijk thema.

De grote aandacht vanuit China voor het kleine en zeer arme land is voornamelijk te wijten aan de strategische locatie van de eilandengroep. Ze liggen dicht bij belangrijke handelsroutes, slechts drieduizend kilometer van de (Amerikaanse) marinebasis op Guam en minder dan tweeduizend kilometer van de Australische kust.

Suriname wordt gemaakt tot speelbal tussen Oost en West

Hierdoor zijn de Salomonseilanden het strijdtoneel geworden van een geopolitiek conflict tussen China en het Westen. Een vergelijkbare situatie neemt ons land langzamerhand in wat betreft de positie tussen China in het Oosten en (Zuid-)Amerika in het Westen.

Enorme invloed

Dat China een aanzienlijke invloed uitoefent op de Salomonseilanden is een feit dat niemand kan negeren.

Wie vanuit de hoofdstad even de auto pakt, ziet al snel de contouren van een splinternieuw stadion, dat plaats biedt aan tienduizend toeschouwers.

Geschenken

Het stadion, een "geschenk" vanuit China voor de Pacifische Spelen van vorig jaar november, draagt de inscriptie 'Voor een gedeelde toekomst'.

Symbolisch voor de afhankelijkheid van het land is dat de tekst in rode letters uitgehouwen werd in zowel het Engels als het Chinees.

Tegenwoordig oogt het stadion – dat symbool had moeten staan voor de vriendschap tussen de twee landen – desolaat, verlaten en vergeten.

China geeft geschenken in ruil voor meer macht en steun

China betaalt momenteel nog wel voor de beveiliging, al zal dat niet lang meer duren. Het blijft onduidelijk wie straks verantwoordelijk is voor het onderhoud, maar helder is dat de eilanden het zelf niet kunnen betalen.

Failliet

"Veel Salomonseilanders die voorheen bloeiende ondernemingen leidden, hebben hun activiteiten moeten staken, omdat ze de concurrentie met de nieuwkomers uit China niet aankonden."

De gratis geschenken hangen als een molensteen om de nek

"We zijn door politieke prestigeprojecten en de arrogantie van onze bestuurders verworden tot toeschouwers in eigen land," verklaart een lokale journalist.

Leden van de oppositie wijzen op de toenemende schuldenlast. Een van hen uit zijn zorgen, al geeft hij toe dat er onder zijn oppositie ook al schulden waren gemaakt.

Toch zijn de schulden onder de huidige regering ernstiger, meent hij, omdat de leningen niet worden afbetaald met geld, maar met het inleveren van de onafhankelijkheid.

De enorme schulden worden betaald met afhankelijkheid

"Wat gebeurt er als we deze grote leningen van China niet kunnen terugbetalen?" vraagt hij zich af.

De oppositie beschuldigt de zittende regering er nu van de banden met China te hebben versterkt uit financieel eigenbelang, honger naar macht en de hoop op herverkiezingen.

Er is voor een hele kleine (politieke) groep sprake van veel onverklaarbare rijkdom.

De informele economie, waaronder de zwarte markt, vertegenwoordigt meer dan 200 miljoen euro.

Dit vermogen bevindt zich buiten het reguliere banksysteem en is voornamelijk in handen van Chinese groothandelaren en de houtindustrie.

"Van de situatie die hierboven is beschreven, profiteert vooral de president," beweren meerdere leden van de oppositie.

Onrustig

Het zijn roerige tijden voor de eilandengroep met ongeveer zevenhonderdduizend inwoners, een aantal dat overeenkomt met Suriname.

Het land was lang onderdeel van het Britse rijk en stond daardoor ook onder bescherming van de Britten.

Na de onafhankelijkheid in 1978 ging het land later failliet

In 1978 verwierf het land onafhankelijkheid, drie jaar later dan wij. Sindsdien heeft de economie te kampen met instabiliteit, politieke onrust en een enorme leegloop van kennis.

Na een staatsgreep in 2000 werd het land uiteindelijk in 2001 failliet verklaard.

Bron : NOS / NU.nl / NRC (Nederland) / herschreven en geïllustreerd door Ronny Sawirjo / Langeman Produkties (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Ziet u overeenkomsten met ons land?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!