⌛ De papyrusrol van Plato

Article – ⌛ De papyrusrol van Plato

PARAMARIBO, 30 april 2024 – Een onlangs ontdekte, verkoolde boekrol uit het oude Herculaneum heeft verrassende details onthuld over de begraafplaats van de beroemde Griekse filosoof Plato.

Herculaneum

Plato (Griekenland, 427 – 347 voor Christus) was een van de meest invloedrijke filosofen uit de geschiedenis. Hij was de leerling van Socrates en de leraar van Aristoteles.

Plato was leerling van Socrates en leraar van Aristoteles

Herculaneum werd, net als het bekendere Pompeï, verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.Chr., waarbij de stad onder een dikke laag lava, rotsen en modder geraakte.

Een van de grootste schatten in deze stad was een verzameling van meer dan 1.800 papyrusrollen in een grote vila.

⌛ De papyrusrol van Plato

Surinaamse filosofen
– tori praten met Plato –

De rollen waren beschadigd door de vulkanische as, maar bevatten teksten van Philodemus van Gadara, een filosoof die een tijd in Herculaneum woonde en de oudste bekende geschiedenis van de Griekse filosofie optekende.

Leesbaar

Wetenschappers hebben onlangs de verkoolde rollen gescand met infrarode en ultraviolette straling en hebben kunstmatige intelligentie ingezet om de tekst leesbaarder te maken.

Dit resulteerde in de zichtbaarheid van meer dan 1000 woorden van een tekst over de Academie van Athene, de school van Plato.

Tot op heden was bekend dat Plato na zijn dood begraven lag op het terrein van de hogeschool die hij zelf had opgericht.

De nieuwe vondsten wijzen nu echter uit dat Plato een, speciaal voor hem gereserveerde, tuin als begraafplaats had binnen diezelfde academie.

Slavernij

Verder bieden de papyrusrollen nieuwe inzichten over Plato's tijd in slavernij.

Net als heel veel andere witte mensen in die tijd, was ook filosoof en wetenschapper Plato een slaaf. Sterker nog, in die tijd woonden er bijvoorbeeld in het hele Romeinse Rijk meer slaven dan "echte" Romeinen.

Dat blanke Europeanen eeuwen lang tot slaaf zijn gemaakt door voornamelijk Noord-Afrikanen en "barbaren" uit Europa is altijd een onderbelicht thema gebleven.

Filosoof Plato was veel langer een slaaf dan werd gedacht

Plato was er, vlak voor en tijdens zijn leven als slaaf, zelfs zo slecht aan toe dat hij bijna overleed. Als dit was gebeurd, zou Europa één van haar meest vooruitstrevende en invloedrijke filosofen ooit zijn kwijtgeraakt

Slaaf

Eerder werd aangenomen dat Plato in 387 v.Chr. als slaaf verkocht was tijdens zijn verblijf aan het hof van Dionysus I in Syracuse.

De teksten van Philodemus onthullen echter dat dit al gebeurde in 404 v.Chr. of net voor de dood van Socrates in 399 v.Chr. op het eiland Aegina.

Een vriend van hem heeft Plato uiteindelijk vrijgekocht, maar naar nu blijkt heeft hij dus veel langer als gevangen slaaf geleefd dan altijd werd aangenomen.

Nieuw inzicht

Deze bevindingen werpen een verrassend nieuw licht op de slavenperiode, het leven en de dood van een van de meest invloedrijke figuren in de westerse filosofie.

De oude teksten bevatten een schat aan nieuwe informatie

Ook plaatst de ontdekte tekst de historische en culturele van die periode in een andere context.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u ooit nog geleerd over Plato, Socrates en Aristoteles?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!