Chandrika (alweer) keihard opgelicht

Article – Chandrika (alweer) keihard opgelicht

PARAMARIBO, 19 november 2023 Het was u wellicht ontgaan, maar vlak voor zijn vertrek naar Dubai is Chandrikapersad Santokhi alweer keihard opgelicht.

Leugens

Voor de zoveelste keer tijdens zijn eerste ambtstermijn is hij met open ogen in de zoete praatjes van waarachtige leugenaars getrapt.

Gewiekste "zakenlieden" draaien Chan een rad voor ogen

Je zou zeggen dat niemand beter een leugenaar kan ontmaskeren dan de grootste leugenaar zelf, maar blijkbaar is dat bij onze Pinocchio niet het geval.

Wat is dan wel het geval? Gaat u rustig zitten, dan leg ik het uit.

Overzicht

Ten eerste moet ik zeggen dat ik eigenlijk helemaal geen zin heb om dit artikel te schrijven.

Zo, dat is een lekkere binnenkomer.

Vrije dag

Het is zondag, ik ben vrij van mijn bijbaan en eigenlijk moet ik studeren om dit jaar nog mijn scripties op tijd in te leveren.

Ik studeer, woon en werk in Nederland en daar nemen ze nu eenmaal geen kiek met de deadlines.

Om die reden zal ik het kort houden, ook omdat Santokhi toch nooit luistert en letterlijk met zijn wereldvreemde visie en open ogen overal intrapt.

Kees Donk
IT-student

Eigenlijk zie je bij hem telkens weer hetzelfde patroon;

Er komt "an offer, too good to be true" (een aanbieding, te goed om waar te zijn) en in plaats van – letterlijk – één minuut onderzoek te doen naar de aanbieder, doet hij alsof hij de Zilveren Vloot heeft binnengehaald.

Santokhi luistert niet, is wereldvreemd en wordt bedrogen

En vervolgens jubelt ons Channie van de hoogste toren dat hij weer een miljardendeal heeft afgesloten.

Leest u even mee, dan zet ik de meest in het oog springende oplichtingspraktijken even voor u op een rij. Deze zijn allemaal, stuk voor stuk, door zowel anderen als mijzelf met eenvoudig onderzoek achterhaald als "lister, bedrog, leugens en oplichting".

Land Instantie Project
Denemarken HPSG Biomassa centrale
Italië Maffia Miljardenlening
Suriname New Surfin Investeringen
Amerika Phoenix Diepzeehaven
Nederland Mennonieten Ontbossing
China / België JAN3 Bitcoin

Ik ga niet elk project herhalen en uitwerken; we weten inmiddels allemaal wie de personen / instanties in kwestie waren, wat voor "aanbieding" ze hadden en waarom het achteraf oplichters bleken te zijn.

In drie jaar tijd is Chan al zeker zes keer keihard opgelicht

Wanneer de tabel niet helemaal op uw scherm past, kunt u deze naar links 'vegen' zodat het meest rechter rijtje ook zichtbaar wordt.

Vervolgens bestudeert u even de laatste rij en leest deze hardop voor.

Bitcoinz

Bitcoins.

Jawel, bitcoins – zoals ik al zei "het is u wellicht ontgaan", maar Chan is weer slachtoffer geworden van een stel oplichters.

Het lijdend voorwerp, behalve de president, is ditmaal de digitale munt bitcoin.

Chan : Suriname wordt wereldleider financiën en techniek

Of, zoals president Santokhi het vorige week officieel heeft gemeld;

Strategie

Ik heb mijn experts de opdracht gegeven om een Bitcoin-strategie voor Suriname te ontwikkelen.

Het doel hiervan is dat wij – Suriname – op korte termijn een wereldleider worden op het gebied van financiën en technologie.

President Santokhi
november 2023

Ik ga niet eens uitleggen waarom de president zich met deze woorden onsterfelijk belachelijk heeft gemaakt.

Chandrika (alweer) keihard opgelicht

Suriname wereldleider
– op financiën en techniek –

Maar wie kan in hemelsnaam in één zin de woorden "Suriname, wereldleider, financiën, technologie" gebruiken zonder keihard in lachen uit te barsten?

Wat is bitcoin?

Wellicht dat niet iedereen volledig op de hoogte is van het begrip "bitcoin", dus ik zal dit in kindertaal even voor u uitleggen.

Bitcoin

De bitcoin is feitelijk gewoon een munt(-eenheid), net als de SRD, euro of USD.

Deze digitale munt is daarbij niet meer dan een lange reeks aan (op het oog) willekeurige tekens, zoals "h7Bjil8jgxradwrrZCVEjpIUx1Yeu7y5".

Voila, "h7Bjil8jgxradwrrZCVEjpIUx1Yeu7y5" is bij deze US$ 25.000,– waard; u mag het kopiëren en plakken in uw digitale portemonnee 🙂

Kees Donk
IT-student

Het grote verschil is echter dat de bitcoin ten eerste volledig digitaal is (hij bestaat niet in de vorm van papiergeld of muntstukken), hij is beperkt van aantal (er is een vaste hoeveelheid wereldwijd beschikbaar) en hij is decentraal.

"Decentraal" wil zeggen dat hij op geen enkele manier wordt gereguleerd door bijvoorbeeld een bank, overheid of financiële instantie (handig als Santokhi nu roept dat de staat Suriname de munt wil gaan uitgeven). De munt is bedoeld om anoniem en buiten alle geldende controlesystemen om betalingen te kunnen verrichten.

Het is ooit bedacht en ontwikkeld als "democratisch geld" waarbij alle macht bij de burger en het individu ligt.

Bitcoin heeft meer nadelen dan voordelen en is onbruikbaar

Dat laatste is direct een groot probleem, omdat het voor bijvoorbeeld terroristen aantrekkelijk is om – volledig anoniem en buiten het oog van de overheden – wapens aan te schaffen.

Een ander groot nadeel is dat het extreem veel elektriciteit kost om de munt "te maken". Zoals gezegd is het aantal digitale munten beperkt en moeten computers steeds langer rekenen om er één te vinden (aan te maken).

Chandrika (alweer) keihard opgelicht

We worden rijk!
– Dagblad Suriname –

Met een normale computer kan je op geen enkele manier nog een bitcoin "vinden" (maken) en dus heb extreem krachtige supercomputers nodig die net zoveel energie als een klein dorp in Nederland kunnen gebruiken; het is dus zeer inefficient en bijzonder milieuvervuilend tegelijk.

Een bitcoin kan binnen 24 uur volledig instorten tot US$ 0,-

Het laatste nadeel is dat de munt extreem "volatiel" is, oftewel bewegelijk. De munt kan gisteren US$ 10.000,– waard zijn en vandaag US$ 1,-

Dat is vrij lastig als je een auto koopt voor US$ 30.000,– (3 bitcoin) en de verkoper een dag later met deze 3 bitcoin opeens nog maar US$ 3,– in zijn handen heeft.

Betalen met bitcoin kan wel vele uren tot dagen duren

O, en nog iets; het gebruiken van bitcoin voor betalingen is sowieso niet te doen vanwege de complexe rekenkracht die hiervoor nodig is én het feit dat een eenvoudige transactie uren tot dagen kan duren.

Lekker handig als je bij de Chinees op de hoek staat en je broodje wil afrekenen met bitcoin... "ja, meneer! Bij ons kunt u met bitcoin betalen! Maar u moet wel drie uur in de rij staan om af te kunnen rekenen."

Samson Mow

Dat is "de bitcoin" in eenvoudig en simpel taalgebruik, bind me er verder niet op vast.

Natuurlijk heeft het concept van digitale munten ook voordelen en zeker een toekomst, maar niet in de vorm van de bitcoin en zeker niet op de manier waarop deze nu – al ruim 15 jaar – wereldwijd wordt gehypet.

Samson Mow wordt wereldwijd gezien als grote oplichter

En toch is de president er in getrapt, opgelicht en keihard bedrogen.

Door wie?

Door één van de grootste bitcoin-fraudeurs en oplichters ter wereld; Samson Mow uit China.

Ik zal even samenvatten wat de crypto-wereld (de bitcoin-fans) over deze oplichter zeggen, die eind vorige maand bij Santokhi op bezoek was;

Mow

Samson is de CEO (directeur) van een blockstream (bitcoin-afdeling) die de beslissingen neemt om volledig zinloze (lege) blokken met zogenaamde bitcoins "vast te houden".

Hij wordt wereldwijd gezien als de leider van een agressieve missie om de bitcoin te ruïneren, maar doet zich voor als een cyberpunk, geslaagd zakenman en bitcoin-expert.

Dat is hij niet.

Hij is waarschijnlijk ingehuurd door externe bankiers om de primaire missie van de bitcoin juist volledig te ondermijnen.

Samson Mow
internet oplichter

In principe zou de bovenstaande samenvatting al genoeg bellen moeten doen laten rinkelen om niet met deze man in zee te gaan.

En toch hebben zowel Santokhi als Ramdin hem met open armen op het kabinet ontvangen en zelfs toegezegd mee te gaan in zijn financiële oplichting.

Awel, u gaat rijk zijn!

Samson Mow had overigens Ben van Hool meegenomen, dat is een Belg wat handig is omdat Chan niet echt goed Engels spreekt.

Samen hebben zij onze president opgelicht, want dat is hun verdienmodel; ontwikkelingslanden bezoeken met gladde praatjes en de dienstdoende regering overhalen te investeren in "de bitcoin" om er vervolgens hard vandoor te rennen met een grote zak geld.

Echt geld, geen bitcoin, want daar heb je zoals gezegd momenteel helemaal niets aan.

Verschillende landen in Afrika en Zuid-Amerika zijn al bezocht door dit illustere duo. El Salvador heeft zelfs toegezegd een "bitcoin stad" (bitcoin city) te gaan bouwen in opdracht van Mow.

Mow en Hool laten een spoor van (digitale ) vernieling na

En Chan heeft dus beloofd dat Suriname "over gaat op de bitcoin" en "wereldleider wordt op (digitaal) financieel gebied.

Wat is die man toch ontzettend dom.

Onderzoek

Zoals gezegd had Chan al zijn oplichtingspraktijken met één minuut onderzoek op internet kunnen voorkomen.

De samenvatting hierboven (van Mow) zou daarbij direct naar boven komen.

Vreemd genoeg valt er verder weinig over deze Mow te vinden, en dat is dan ook direct een veeg teken aan de wand.

Mow heeft 10.000en volgers, maar niemand kijkt naar hem

Als iemand – zoals hij zelf beweert – succesvol bitcoin-ondernemer is, waarom wordt er dan niet tot nauwelijks over hem geschreven?

Met wat moeite valt er een filmpje te vinden over deze Samson Mow.

Chandrika (alweer) keihard opgelicht

Samson Mow
– 68 kijkers –

Bovenstaande afbeelding is afkomst van een video met een lang, inhoudsloos relaas over totaal zinloze (en soms zelfs foute) technische aannames omtrent de bitcoin.

Valt u iets op? Jawel, 160.000 leden en 68 kijkers... dat klopt natuurlijk niet (hint : er zijn geen 160.000 leden, dit zijn waarschijnlijk robots).

Social-media spelletjes

Behalve in de "bitcoin-wereld" is Mow blijkbaar ook actief als CEO (directeur) van een bedrijf dat spelletjes maakt voor Facebook ("dat andere oplichtersplatform").

Zijn bitcoin-bedrijf heet JAN3 (een afkorting van 3 januari, de dag waarop de bitcoin ooit werd aangekondigd) en zijn game-bedrijf gaat verscholen onder de naam Pixelmatic.

Chandrika (alweer) keihard opgelicht

Pixelmatic
– laatste update 3 jaar geleden –

Het leuke van Pixelmatic is dat ze niets doen en feitelijk niet eens bestaan. Hun eigen site is een gratis "template" die voor het laatst is bijgewerkt in 2020 en alleen wat standaard teksten toont.

Met moeite vinden we op Wikipedia een pagina over dit bedrijf, maar deze bron van bewijs heeft wel een " klein nadeel" voor Santokhi;

Pixelmatic is door Wikipedia namelijk als "fraudeur, onbetrouwbaar en oplichter" gekenmerkt en dus is hun eigen pagina verwijderd.

Chandrika (alweer) keihard opgelicht

Wikipedia
– Pixelmatic verwijderen –

De pagina over Pixelmatic blijkt aangemaakt door... Pixelmatic en de enige bron die men gebruikte om te melden hoe goed Pixelmatic zichzelf vond was de site van Pixelmatic.

In principe is dat ook een beetje hoe Santokhi over zichzelf denkt, "ik Santokhi krijg net te horen van Santokhi hoe goed Santokhi zichzelf vind".

Van dat niveau.

En verder

En valt er verder nog iets te vinden over deze "schatrijke Chinese bitcoin-guru en investeerder"?

Jawel, op een aaneenschakeling van vage, onbetrouwbare en obscure sites die allemaal in opdrac

Chandrika (alweer) keihard opgelicht

Mow is fantastisch!
– (volgens Mow) –

Inclusief plaatjes en afbeeldingen waaraan je direct ziet "dat we hier met oplichters te maken hebben".

Chandrika (alweer) keihard opgelicht

Ramdin was er ook bij
– de expert en topper –

Afsluitend

Zoals ik al meldde ben ik druk vandaag en heb weinig tijd (en zin) om nog veel aandacht aan deze nieuwe oplichters van Chan te besteden.

Al met al zit ik hier toch alweer een uur te schrijven (Chan mag me als dank 5 bitcoin geven, omdat ik hem hiermee miljarden heb bespaard).

Ik sluit dus af met een quote uit zijn eigen persbericht;

De gesprekken van JAN3 (het bedrijf van Samson Mow) met president Santokhi vonden afgelopen dinsdagochtend plaats op het kantoor van de president.

De vruchtbare gesprekken gingen over energie, monetaire-theorie en hoe bitcoin-mijnbouwactiviteiten in de afgelegen dorpen van Suriname konden worden geïnstalleerd om hen te helpen zelfvoorzienend te worden.

Communicatiedienst Suriname
november 2023

Ziet u die laatste zin?

"Bitcoin kan afgelegen dorpen in ons land helpen zelfvoorzienend te worden".

Wat "mijnbouw" hiermee te maken heeft, weet ik niet. Het "delven (vinden)" van bitcoin wordt inderdaad "mining" genoemd in het Engels, maar dat heeft natuurlijk niets met mijnbouw te maken.

Chandrika (alweer) keihard opgelicht

Bitcoins mijnen
– gewoon, in het oerwoud –

Of zal Chan denken dat de bitcoin van goud is en dat onze binnenlandbewoners dit goud nu kunnen gaan mijnen?

Zal hij echt zo dom zijn?

Nee toch.

Aanvullend

Ps. het "minen" (berekenen) van bitcoin kost een godsvermogen aan elektriciteit en extreem geavanceerde computers.

Chan weet niet eens wat er in het Engels gezegd wordt

Wanneer Chan inderdaad wil dat deze dorpen (zonder elektra en infra) bitcoin gaan mijnen, mag hij eerst wel een tweede Afobakastuwdam bouwen voor de benodigde power en elektra.

Wellicht kan hij dat nieuwe megaproject financieren met bitcoin.

Ik heb nog wel een adresje voor hem.

Opmerking

Dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Kees C. Donk / 3e jaars student IT-security / beeld : Kabinet van de President / CDS


— UW MENING —

Vertrouwt u het verhaal?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!