VES : 'koersdaling is politiek'

Article – VES : 'koersdaling is politiek'

PARAMARIBO, 2 mei 2024 – Niemand schijnt te begrijpen, of te kunnen verklaren, waarom de koers nu 'opeens' daalt, terwijl hierop geen (nieuw) financieel beleid van toepassing is.

Manipulatie

Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), heeft daarom zijn bezorgdheid geuit over de recente daling van de wisselkoersen.

Elk jaar voor de verkiezingen daalt de koers opeens

Hij beschouwt het gebeuren als een (mogelijk) terugkerend politiek fenomeen in aanloop naar de verkiezingsperiode.

Politiek opportunisme

Met de naderende verkiezingen van 2025 in zicht, merkt hij op dat deze trend bijna altijd rond deze tijd opduikt, jaar in jaar uit.

Hij waarschuwt dan ook dat dit vaak negatieve gevolgen heeft voor de samenleving, omdat de dag na de verkiezingen alles weer instort.

(Voor de helderheid : hij meldt dat dit zowel bij de NDP als VHP (en daarvoor) gebeurde – redactie).

Debipersad
VES

Debipersad benadrukt dat er geen enkele verklaring is voor de aanhoudende daling van de koersen, die nu van wekelijks naar dagelijks verschuift.

Onderzoek

Hij roept op tot een kritische evaluatie en gedegen onderzoek van deze onverklaarbare trend.

Dit vooral omdat het directe effecten kan hebben op het economisch welzijn van de burgerij.

De regering zwijgt over wat er op dit moment gaande is

"We moeten er met een vergrootglas naar kijken", aldus Debipersad, "als de regering weet wat ze moet doen om de koers aan te sturen, waarom deden ze dat dan niet jaren geleden?" vraagt hij zich retorisch af.

Slechte communicatie

De VES-voorzitter bekritiseert ook de communicatie en transparantie van zowel de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als andere financiële autoriteiten, die volgens hem vaak ontoereikend is.

De samenleving begrijpt de sporadische uitspraken van de bank niet, wat bijdraagt aan de onzekerheid over de economische richting van het land.

Hij pleit voor voorzichtigheid en duidelijkheid in de communicatie om de burgers beter te informeren en gewoon eens te laten verklaren wat de koers "in hemelsnaam aan het doen is".

IMF

Karel Eckhorst, hoofdonderhandelaar van de regering bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft opgemerkt dat de CBvS nog steeds lijdt onder de beslissingen van deze regering (en de vorige – redactie) wat de nationale bank totaal heeft verzwakt.

VES : 'koersdaling is politiek'

Surinaamse koersen
– elke dag wat anders –

Hij benadrukt het belang van een duidelijk plan voor de herkapitalisatie van de bank, voorgesteld door zowel de CBvS als het ministerie van Financiën en Planning.

Als de regering weet wat ze doet, waarom dan nu pas?

Tot op heden hebben echter (ook na vragen via deze app – redactie) zowel de regering, het CBvS als MinFin geen enkele verklaring gegeven over wat er nu exact speelt en wat de reden daartoe is.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is de koersdaling toeval, of wordt deze gestuurd?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!