Inheemse slachtoffers herdacht

Article – Inheemse slachtoffers herdacht

PARAMARIBO, 2 mei 2024 – Een jaar geleden werden twee inheemse bewoners van het dorp Pikin Saron geëxecuteerd, terwijl ze ongewapend waren en met hun handen op de rug gebonden (wat later duidelijk werd uit het autopsierapport – redactie).

"Terroristen"

De president meldde vervolgens binnen nog geen 24 uur dat "alle onderzoek naar de toedracht overbodig was, omdat het hier om zwaar bewapende en goed getrainde – maar volledig dronken – terroristen ging".

Volgens de president waren het allemaal dronken terroristen

Een bewering die later onjuist bleek te zijn en ook niet overeenkwam met de uitkomst van het onafhankelijke onderzoeksrapport. De mannen bleken te zijn vermoord door gewapende ambtenaren in dienst van de regering (agenten of militairen, dat is nog steeds onduidelijk – redactie).

De inheemse demonstranten Ivanildo Dijksteel (32 jaar) en Martinus Wolfjager (65 jaar) moeten altijd herinnerd worden.

Zij kwamen om door politiekogels tijdens een bijeenkomst waarbij een groep mannen protesteerde tegen de bezetting, plundering en vervuiling van hun voorouderlijke gronden op 2 mei vorig jaar.

VIDS
Bigi Poika (Pikin Saron)

De noodzaak voor inheemse volkeren om zich te verenigen in de strijd voor hun erkenning was een belangrijk onderwerp vandaag, tijdens de toespraken in Bigi Poika.

Bloemenhulde

In het dorp vond een traditionele ceremonie met bloemenhulde plaats op de exacte locatie waar Dijksteel en Wolfjager werden vermoord. Het geheel was georganiseerd door VIDS in samenwerking met de nabestaanden.

Een onderzoek naar de executies is nog steeds niet geweest

Vandaag was er ook een herdenkingsdienst in de Kathedrale Basiliek, geleid door bisschop Karel Choennie.

Voor deze dienst werd een stille tocht gepland vanaf de Palmentuin naar de Kathedrale Basiliek, langs diverse centrale straten van onze hoofdstad.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Waarom zou men dit incident niet onderzoeken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!