Nieuwe schuld beklonken

Article – Nieuwe schuld beklonken

PARAMARIBO, 2 mei 2024 – De Communicatiedienst Suriname (CDS) laat weten dat "door inspanningen van in het bijzonder president Santokhi" ons land met succes een nieuwe financieringsovereenkomst (schuldverklaringen / leningen – redactie) van bijkans een kwart miljard USD heeft weten te regelen.

250 miljoen USD

De nieuwe last, ter waarde van bijna USD 250.000.000,- is mogelijk gemaakt door de Islamic Development Bank (IsDB), een toonaangevend – deels op de sharia gebaseerde – multilaterale verzekeraar en bankwezen.

Volgens het CDS moet het geld "alle mislukte projecten van de NDP tegen 2025 alsnog weten te realiseren".

Dit met name door de (wederom) onafgebroken inzet van onze nationale leider, president Chandrikapersad Santokhi.

CDS
communicatiedienst

Met de IsDB is afgesproken dat de projecten lopen van 2024 tot 2026, wat feitelijk neerkomt op 2025. Details over de financiering, de voorwaarden en de omstandigheden zijn niet bekend gemaakt.

De IsDB is een (deels) op de sharia gebaseerde bank

Wel is duidelijk dat Suriname voor de IsDB zelf niet heel veel voorstelt, aangezien onze nieuwe schuld onderdeel is van een veel groter (internationaal) pakket ter waarde van ruim USD 8.000.000.000.000,-

Bijeenkomst

Het hele bedrag van 8 miljard USD is op 1 mei 2024 "uitgeleend" aan 38 landen door sjeik en chairman Mohammed bin Sulaiman Al-Jasser.

De IsDB heeft die dag haar jaarlijkse bijeenkomst afgesloten met een flinke toename in haar financieringsovereenkomsten; in totaal hebben 38 landen toen 85 deals ondertekend, waaronder Suriname.

Mohammed bin Sulaiman Al-Jasser, de voorzitter van de IsDB, benadrukte het belang van de van bijeenkomsten, waaraan 38 lidstaten en 22 internationale financiële instellingen deelnamen.

Alle gehouden sessies, waarin Suriname zelf geen rol van betekenis had, onderstreepten volgens hem de standvastige ondersteuning en toewijding van het Saudische leiderschap.

Mohammed bin Sulaiman Al-Jasser
IsDB

De gehouden bijeenkomst van de IsDB bestond uit meer dan 25 evenementen, waarbij ruim 3.500 deelnemers aanwezig waren.

Nieuwe schuld beklonken

Islamitisch lenen
– volgens de sharia –

De evenementen zouden volgens de Islamitische bank de dialoog moeten bevorderden over hun visie op zaken als infrastructuur, landbouw, gezondheid, onderwijs en energie.


Islamitische toekomst

Al-Jasser wees ook op de grote deelname van de internationale private sector, waarvoor meer dan 1.500 afgevaardigden uit meer dan 60 landen aanwezig waren.

Het streng Islamitische land ziet een mooie toekomst

In zijn slotopmerkingen herhaalde Al-Jasser het thema van zijn jaarlijkse bijeenkomst; "ons verleden koesteren, onze toekomst uitstippelen".

Welke rol ons land – met deze enorme nieuw schuld – daarbinnen gaat spelen, is niet bekend gemaakt en werd door de CDS ook op navraag niet beantwoord.


— UW MENING —

Wat vindt u van deze nieuwe schuld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!