🧪 Orang-oetan maakt medicijn

Article – 🧪 Orang-oetan maakt medicijn

PARAMARIBO, 3 mei 2024 – In Indonesië heeft een Sumatraanse orang-oetan zichzelf behandeld met een pasta gemaakt van planten, om daarmee een grote wond op zijn wang sneller te laten genezen.

Medicinaal

Het is volgens diverse wetenschappers de eerste keer dat een wild dier is waargenomen, terwijl het zijn eigen verwondingen behandelt met medicinale planten.

Het leek er op dat de aap alles bewust en nauwgezet deed

Onderzoekers observeerden hoe Rakus (de naam van de aap – redactie) het plantenextract op zijn gezicht aanbracht, waarna de wond binnen een maand genas. Ze vermoeden dat dit gedrag kan stammen van een gemeenschappelijke voorouder die wij mensen weer delen met de grote apen.

"Ze zijn onze dichtstbijzijnde verwanten en dit benadrukt opnieuw de gelijkenissen die we met hen delen. We zijn meer gelijk dan verschillend," zegt bioloog Dr. Isabella Laumer.

Grote wond

Een onderzoeksteam in het Nationaal Park Gunung Leuser in Indonesië zag Rakus in juni 2022 met een grote wond op zijn wang.

Ze denken dat hij gewond raakte tijdens een gevecht met rivaliserende mannelijke orang-oetans, omdat hij luide kreten, bekend als "lange oproepen", liet horen in de dagen voordat ze de wond zagen.

🧪 Orang-oetan maakt medicijn

Plantenextract
– Langeman Produkties –

Het team zag vervolgens hoe Rakus de stengel en bladeren van een plant genaamd Akar Kuning kauwde.

Akar Kuning

Akar Kuning is een ontstekingsremmende en antibacteriële plant die lokaal ook wordt gebruikt om malaria en diabetes te behandelen.

Hij kauwde een medicinaal blad tot een pasta, die hij vervolgens gedurende zeven minuten op zijn wang aanbracht.

Rakus smeerde de gekauwde bladeren op zijn wond totdat deze volledig bedekt was.

De pasta en de bladeren hebben vervolgens hun werk gedaan – de onderzoekers zagen geen tekenen van infectie en de wond was binnen vijf dagen gesloten.

Na een maand was Rakus volledig genezen.

Conclusie

De wetenschappers concludeerden dat Rakus wist dat hij medicijnen toepaste, deels omdat orang-oetans deze specifieke plant zelden eten en anderszijds vanwege de duur van de behandeling.

Hij bracht de pasta herhaaldelijk aan, en later bracht hij ook meer vaste plantenmateriaal aan.

Het hele proces duurde echt een aanzienlijke tijd – daarom denken we dat hij het opzettelijk deed.

Dr. Laumer
bioloog

De onderzoekers zagen ook dat Rakus veel langer dan gewoonlijk rustte – meer dan de helft van de dag – wat suggereert dat hij probeerde te herstellen na de verwonding.

Dr. Laumer suggereert dat we in de komende jaren waarschijnlijk nog meer "mensachtige" gedragingen en vaardigheden zullen ontdekken bij dieren.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat het dier alles bewust deed?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!