Enorme fraude bosbeheer

Article – Enorme fraude bosbeheer

PARAMARIBO, 3 mei 2024 – Bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is recentelijk een omvangrijke fraude aan het licht gekomen.

Illegale labels

De enorme corruptiezaak draait om het gebruik van frauduleuze labels, waarbij 6.000 (illegaal goedgekeurde en duur betaalde – redactie) labels werden aangetroffen bij een houtexporteur.

Honderdduizenden meters bos worden illegaal gekapt

De fraudezaak is onthuld tijdens een persconferentie gegeven door de directie van de SBB. Daarbij heeft directeur Ruben Ravenberg aangegeven dat er een politieonderzoek loopt naar de fraude, die tot in de diepste kernen van zijn eigen organisatie plaatsvond.

Fraude

De fraude kwam aan het licht tijdens een standaard controle bij het laden van hout voor export, waarna de politie er bij betrokken werd.

Ravenberg wees op de mogelijke betrokkenheid van een organisatie, aangezien de illegale labels bij locaties opdoken die daar helemaal niet voor waren bestemd.

Ondanks voortdurende pogingen om de regelgeving aan te scherpen, is dit de eerste keer dat een fraude van deze omvang ontdekt wordt binnen de SBB.

Vernietiging bos

De geschatte schade is nog onbekend, maar het systeem van de SBB laat zien dat er jaarlijks ongeveer 500.000 kubieke meter hout wordt gekapt, een hoeveelheid die vermoedelijk veel hoger ligt door de fraude.

Enorme fraude bosbeheer

Surinaamse bosfraude
– Langeman Produkties –

Als reactie hierop heeft de SBB verschillende disciplinaire maatregelen genomen, waaronder ontslag op staande voet, schorsingen, degradaties en het op non-actief stellen van betrokken personeelsleden.

Er lopen momenteel onderzoeken tegen bepaalde individuen.

Duurzaam bosbeheer

Ravenberg benadrukte het commitment van de SBB aan een duurzaam bosbeheer en de cruciale rol die de bossen spelen voor de toekomst.

De directeur verbindt zelf geen gevolgen aan de corruptie

Hij uitte zijn geloof dat de meerderheid binnen de SBB wel eerlijk handelt. Volgens hem maakt dat het voor hem – ondanks de ontdekking van de fraude – goed mogelijk zijn werk ongestoord voort te zetten.

Bron : Dian Rahardjo-Widodo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Verbaast het u?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!