🪙 Bitcoin belazing

Article – 🪙 Bitcoin belazing

PARAMARIBO, 4 mei 2024 – Bitcoin belazing, ik geef toe dat dit niet de meest duidelijke titel ter wereld is, maar omdat het allitereert en lekker bekt, gebruik ik hem toch.

Neologie

Tegelijk is het ook weer wel een goede titel, want het dekt de lading perfect; het is onduidelijk, vaag, onbekend wat er exact mee wordt bedoeld en niemand die het begrijpt.

De nieuwste rel is zoals altijd onduidelijk, vaag en vreemd

Welkom in de nieuwste klucht van ons land, waar we elke week een nieuwe aflevering hebben in ons gratis en zeer humoristische openlucht theater.

Belazing is overigens mijn vorm van neologie en staat voor "belazeren, belazerd" oftewel oplichten en dus een rad voor de ogen draaien.

Wie het nieuws heeft gevolgd, weet dat deze regering bijna maandelijks wel met open ogen wordt opgelicht door meester investeerders (type Bul Super en Hiep Hieper uit de Tom Poes stripserie).

Bul Super en Hiep Hieper bezoeken met regelmaat ons land

Eind vorig jaar kreeg Santokhi bezoek van een notoire bitcoin-oplichter (zie andere artikelen bij dit bericht – redactie) en ook daar trapte hij met open en vochtige ogen in.

"We worden rijk!" riep onze leider, "we gaan bitcoins mijnen in het oerwoud!" schreeuwde hij.

🪙 Bitcoin belazing

Bitcoins minen
– diep in het binnenland –

En het erge was; het was niet eens een grap, hij dacht serieus dat bitcoins in de grond lagen en dat je die, net als goud, in het binnenland kon "mijnen".

Vooruitziend

Achteraf moet ik mijn excuses aanbieden, want wellicht had onze president toch een vooruitziende blik.

Wat blijkt? Omstreeks die tijd is er letterlijk iemand bitcoins gaan mijnen in het oerwoud.

Men is in het oerwoud bezig om bitcoins te zoeken

Okay, ter hoogte van Paranam, kilometerpaal 52 – maar toch een beetje in de jungle.

Dat "mijnen" is overigens gewoon een manier om het "winningsproces" van de crypto wat inzichtelijker te maken. Ik ga hier niet uitwerken wat een bitcoin is en hoe crypto werkt, maar zal toch heel kort samenvatten hoe het werk.

Bitcoins

Iemand heeft ooit een enorme berg aan zinloze cijfers verzonnen, echt een gigantische berg willekeurige "random data".

In die data zit, goed verstopt tussen al die cijfertjes, iets minder willekeurige data.

Als je dankzij het rekenwerk van een computer zo'n reek van "minder willekeurige cijfers" weet op te sporen (in de berg aan willekeurige data) dan heb je dus een mooi getal ontdekt.

Dat getal heeft een bepaalde waarde, want je moet echt heel lang zoeken, heel veel elektriciteit in je computer stoppen en hard je best doen om het te vinden.

Dat mooie getal hebben ze "bitcoin" genoemd en het zoeken naar die cijferreeks noemen ze "minen" of "harvesten".

Crypto-geld
duur en inefficiënt

Kort gezegd zoek je jezelf dus een breuk naar een leuk getal en als je die gevonden hebt, hoop je dat anderen zo gek zijn om tienduizenden euro's voor dat stomme getal neer te leggen (omdat zij verwachten dat het later honderdduizenden euro's waard is).

Een bitcoin is gewoon een getal vol met zinloze tekentjes

Hoe ziet zo'n bitcoin er dan uit, zult u zich vast afvragen?

Gewoon, zo iets : QlkPCFXb9Db33RFdVJear6Lvm474E0DC of desnoods QFnso0UUwvBRTs7rCoCfGkcFtbibtuDE.

Volgens sommige mensen zijn die coins allemaal onzin, anderen denken dat je er heel rijk mee wordt. En dat laatste klopt, omdat het feitelijk een soort piramidespel is.

Als jij € 25.000,– euro investeert om zo'n getal te vinden en een ander is zo "gek" om er € 30.000,– voor neer te leggen, heb je toch € 5.000,– winst.

Duur geintje

Anyhow, laten we to the point komen.

Die hele bitcoin-gekte is al jaren bezig en dus zijn er steeds minder coins over om te vinden. Sterker nog, afgelopen april is het aantal beschikbare coins gehalveerd, omdat de persoon die dit allemaal bedacht heeft, dat nu eenmaal zo had berekend.

Het is heel lastig om winst te maken op cryptocurrencies

Het kost dus onder de streep veel meer elektriciteit aan computers om die domme bitcoins te vinden, dan dat ze feitelijk waard zijn op de vrije markt.

De enige manier om toch iets van winst te halen bij het zoeken naar bitcoins is;

  1. Je hebt gratis elektriciteit (dan is immers alles dat je er uit haalt winst);
  2. Je ziet het als hele dure investering, waarbij je tonnen uitgeeft aan stroom in de hoop dat je het ooit kan verkopen voor meer;

Zoals ik al zei, is de huidige rel binnen de regering weer eens totaal onduidelijk. Dus ik kan niet zien wat er nu precies speelt, maar alles duidt er op dat punt één van kracht is geworden.

In het binnenland is opeens een mining-farm voor crypto

Iemand krijgt momenteel gratis of zeer goedkope elektriciteit uit de elektriciteitscentrale te Paranam en pompt dat via een speciaal daarvoor aangelegde kabel direct naar een heuse bitcoin farm, oftewel een cryptoboerderij.

🪙 Bitcoin belazing

Bitcoins berekenen
– altijd onder spanning –

Zo'n boerderij is feitelijk gewoon een hele reeks aan elkaar geschakelde computers die gigantisch veel elektriciteit gebruiken en daarmee zoeken naar de laatste overgebleven crypto die de wereld nog rijk is.

Bitcoins "maak" je niet met computers, maar videokaarten

En laat ik meteen duidelijk zijn; het zijn geen computers, maar videokaarten. Een computer is overkill om te zoeken naar bitcoins. Wat heb je een aan USB-poort, een harde schijf of monitor, als je enkel complexe wiskundige berekeningen moet doen?

Vandaar dat men "uitgeklede" computers gebruikt voor dit soort praktijken. Een videokaart is krachtig genoeg daarvoor en doet niets anders dan 24/7 zijn ventilatoren laten draaien en bitcoins berekenen.

Videokaart

Zo'n videokaartje kost een vermogen om aan te schaffen, een vermogen om de hele dag te voorzien van elektriciteit en... levert enkel verlies op onder normale omstandigheden.

Een zwerver verdient meer dan iemand die bitcoins zoekt

Het ding is duurder om te kopen en operationeel te houden, dan dat bitcoins weet te genereren.

Videokaart Prijs Opbrengst
GeForce 4090 € 2,500 € 1,75
GeForce 3090 € 2,000 € 1,20
GeForce 4080 € 1,250 € 1,05
GeForce 3080 € 925 € 0,95

Bovenstaand overzicht, niet compleet en niet actueel, geeft u een indicatie van de kosten.

Je moet dus eerst een videokaart (Geforce type) aanschaffen van +/– € 1.500,– die vervolgens 24/7 laten draaien met elektriciteit en dat levert je na een volle dag een paar cent op.

Een gemiddelde zwerver op de kruising van de Zwartehovenbrugstraat verdient meer...

🪙 Bitcoin belazing

Videokaarten
– om bitcoins te zoeken –

Maar als je professioneel coins gaat minen doe je dat natuurlijk niet met één zo'n lullig videokaartje; dan plaats je er duizenden tegelijk in je farm.

Op die manier heb je, als de omstandigheden goed zijn, dagelijks duizenden euro's winst.

Relatieve opbrengst

Belangrijk is te melden dat die "opbrengst" ook relatief is, want gekoppeld aan de prijs van elektriciteit.

Met reguliere marktprijzen is crypto nauwelijks winstgevend

Zou je die kaarten in Nederland (hoge elektraprijs) laten draaien, dan verdien je minder dan wanneer je ze via een illegale lijn bij Paranam laat draaien (lage elektraprijs).

Met een marktconforme prijs voor elektriciteit kom je niet tot nauwelijks uit en kost het dus meer geld om bitcoins te zoeken, dan dat ze waard zijn als je ze weet te verkopen.

Recapituleren

Waarom dit hele lange verhaal? Omdat het zeer actueel is en er in ons land flink gesjoemeld lijkt te worden bij het zoeken naar bitcoins, met een directe link naar de regering.

Ik zal de feiten en gebeurtenissen van de laatste dagen even recapituleren;

🪙 Bitcoin belazing

Bitcoin-boeven
– wan orsi Sranang tori –

Tot zo ver, in kort tijdsbestek, de nieuwe rel.

Qualogy

Belangrijk is om te melden dat het bedrijf Qualogy meerdere keren is genoemd, maar (zoals ze zelf zeggen) helemaal niets met deze zaak te maken heeft.

Qualogy

De verwarring (als die er is – redactie) is ontstaan doordat VHP-prominent Mehilal zowel werkt voor de regering, voorzitter is van E-Gov als actief is voor de president en ook eigen bedrijfjes heeft.

Eén van die extra functies is weer het geven van advies aan Qualogy, maar dat wil niet zeggen dat dit bedrijf zich ook met de geheimzinnige mining bezig houdt (aldus het bedrijf zelf).

Qualogy
IT knowledge company

Wie de moeite neemt om naar Paranam af te reizen, kan – met een drone – de containers direct zien en zelfs horen. Het metaal van de containers resoneert namelijk het geluid dat binnen wordt geproduceerd en dat laat zich nog het beste omschrijven als "gezoem" van een zware kolibrie.

Dit gezoem wordt, waarschijnlijk, voortgebracht door de honderden extreem dure videokaarten die in de containers zijn verstopt en de hele dag aan het rekenen zijn voor wat extra centjes.

Onduidelijke cijfers

Zo een videokaart verbruikt ontzettend veel energie en levert dus nauwelijks iets op, maar waar moeten we aan denken?

De lijst met uitgelekte cijfers is afkomstig van EBS en we weten allemaal dat die hun boekhouding niet echt op orde hebben. Met wat geluk weten ze hoe Excel werkt, maar daar houdt het dan ook wel bij op.

Paranam mining MW
Jun-22 1,57
Jul-22 1,33
Aug-22 3,44
Sep-22 3,33
Oct-22 3,04
Nov-22 1,56
Dec-22 1,68
Jan-23 2,83
Feb-23 2,89
Mar-23 2,68
Apr-23 2,09
May-23 0,39
Jun-23 0,04
Jul-23 0,00
Aug-23 0,24
Sep-23 0,34
Oct-23 1,86
Nov-23 3,01
Dec-23 2,85
Jan-24 2,79
Feb-24 4,73
Mar-24 4,69

Verbruik / afname van het mining bedrijf te Paranam, bron Energie Bedrijven Suriname (EBS).


Wie de tabel bekijkt, ziet de bedrijfsnaam (waar verwarring over is) en een aantal cijfers met als eenheid "MW".

Of de afkorting in deze tabel staat voor megawatt, milliwatt of desnoods MWh/etmaal is niet helder. Voor hetzelfde geld betekent het mooie woorden of misleidende wattages.

Tegelijk is het bij dit soort data zo dat er een groot verschil zit tussen het in rekening gebrachte maandelijkse verbruik en het daadwerkelijk afgenomen vermogen dat door de centrale wordt geleverd.

De cijfers spreken voor zich en zijn onduidelijk tegelijk

Wel duidelijk is dat Paul Mehilal inderdaad (het is door hem bevestigd – redactie) een eigen lijn heeft laten aanleggen van die centrale naar zijn containers vol videokaarten. Dat doe je natuurlijk niet om de hele dag het populaire computerspel Doom IV te spelen, dus het moet hier wel om grote aantallen aan stroomverbruik gaan.

Verbruik

We kunnen er dus vanuit gaan dat hij vanaf begin dit jaar gemiddeld 4 MW per maand verbruikt / afneemt en – hopelijk – ook afrekent.

Maar hoeveel is 4 MW nu eigenlijk?

Berekening

4 megawatt is zeer veel energie. Een krachtige computer (zonder monitor) gebruikt op vol vermogen 200 watt.

Er "passen" dus zeker 5.000 computers in een megawatt, zodat je uitkomt op 20.000 computers per 4 megawatt.

Zoals gezegd zoek je bitcoins echter niet met een complete computer, maar met een kale, zeer krachtige en energieslurpende videokaart die veel meer verbruikt dan een regulier computersysteem.

Om 4 megawatt te verbranden, moet je (als het even kan) duizenden videokaarten 24/7 laten draaien, à € 1.500,– euro per stuk... hoe dan ook een investering van vele tonnen aan euro's.

Bitcoins zoeken
een dure hobby

Bovenstaande berekening is een ballpark figure, maar zelfs uit de losse pols is duidelijk waarom de containers bewaakt worden en er zo geheimzinnig over wordt gedaan; het is een gigantisch dure, milieuvervuilende en energieverspillende operatie.

Winst

Dan komen we langzaam bij de conclusie van dit verhaal; waarom zou je in hemelsnaam containers vol videokaarten de hele dag laten draaien via een speciaal voor jou aangelegd lijntje in het oerwoud?

Geld.

🪙 Bitcoin belazing

Bitcoin farm
– ergens te Paranam –

Wat al werd gemeld is dat het heel lastig is om echt winst te draaien met dit soort operaties. De bitcoin kan vandaag € 50.000,– waard zijn, morgen een tientje en volgende week een miljoen.

Er moet bijna wel sprake zijn van puur "bitcoin nepotisme"

Er valt geen pijl op te trekken en het is letterlijk wat de gek er voor geeft. Op zo'n manier is het voor serieuze ondernemers lastig beleid voeren en dus kan je twee dingen stellen;

  1. Men maakt enorme verliezen en hoopt op een betere toekomst;
  2. Men verbruikt zeer goedkope energie om nu toch al wat winst te behalen;

Een maandelijks verbruik / afname van 4 megawatt is het equivalent van wat een gigantische, Hollandse windturbine – die continue op volle kracht draait – nog net kan genereren... en dat is voorwaardelijk geen kattenpis, zou Bull Super zeggen.

Dus hoe laag moeten de kosten van de elektriciteit zijn, om toch rendabel te opereren?

Verliesgevend

Er werden in de media cijfers genoemd van een tarief rond de US$ 2 cent, terwijl dit voor bedrijven veel hoger zou moeten zijn.

Feit is echter dat je, bij een prijs van 2 cent, verlies draait op de huidige koers van de bitcoin.

Zelfs met een gesubsidieerd tarief is de bitcoin verliesgevend

Sterker nog, je kan online eenvoudig berekenen wat je verdient (of verliest) als je eenmaal weet wat de prijs van de elektriciteit zou zijn. Daaruit blijkt dat zelfs bij een prijs van US$ 1 cent per kWh je dagelijks meer kwijt bent aan stroom, dan dat dit bitcoin je oplevert.

🪙 Bitcoin belazing

Winst / verliesrekening
– cryptocalc.online –

Los van de elektraprijs hangt het natuurlijk ook af van extra factoren zoals de kracht van je videokaart, de "pool" (het gebied in de berg aan cijfers – redactie) waarbinnen je mined en de ingezette hashrate (het algoritme dat de bitcoin definieert – redactie).

Maar als vuistregel geldt; betaal je meer dan US$ 1 cent per kWh, dan draai je verlies bij het zoeken naar bitcoins.

Dat is dus ook de reden dat veel van dit soort mining farms in derdewereld landen staan; lekker goedkope elektriciteit en nauwelijks tot geen controle op het verbruik.

Met 1 cent aan stroom maak je nog steeds geen enkele winst

Op dit moment is de bitcoin US$ 64.000,– waard. Wanneer je US$ 1 cent per kWh voor de stroom zou betalen, dan heb je op jaarbasis een verlies van US$ 980,-


Conclusie

De enige conclusie is dus dat ondernemer, adviseur van Santokhi, lid van presidentiële commissies, voorzitter van E-Gov en bitcoin-zoeker Paul Mehilal enorme verliezen draait, of enorm weinig voor de stroom betaalt.

De E-Gov voorzitter draait verlies of krijgt goedkoop stroom

Welk van deze twee conclusies het meest logisch is, mag u beantwoorden in de reacties hieronder.

In de tussentijd reis ik af naar de Zwartehovenbrugstraat; even lekker hosselen om op een eerlijke manier toch wat wat centjes te verdienen.

🪙 Bitcoin belazing

Kees C. Donk
– Langeman Produkties –

Bron : Kees C. Donk / student


— UW MENING —

Betaalt men weinig voor de stroom, of maken ze enorme verliezen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!