Verloren rechtszaak Chan pakt internationaal uit

Article – Verloren rechtszaak Chan pakt internationaal uit

PARAMARIBO, 4 mei 2024 – Gerard van den Bergh, eigenaar van de Doksenclub, heeft aangekondigd dat zijn boek getiteld "Corruptie op het hoogste niveau? – zaken doen in Suriname" binnenkort ook in het Engels zal verschijnen.

Wereldwijd

De internationale uitgave is bedoeld om zo het Engelstalige publiek in de Caricom-landen en de rest van de wereld te waarschuwen vooral geen zaken met ons land te doen.

President Santokhi heeft geprobeerd het boek te laten verbieden, wat hem in eigen land wel lukte, maar internationaal vooral veel hoongelach heeft opgeleverd.

Het optreden van Chan bereikt exact wat hij juist niet wilde

Juist door de pogingen van Chan om de persvrijheid te onderdrukken en ondernemers (boekhandels, de auteur en diens uitgever – redactie) voor het gerecht te slepen, heeft de klucht veel meer aandacht gekregen dan het, aanvankelijk, eenvoudig boekwerk voor ogen had; een typisch geval van het Streisandeffect waar velen hem vooraf al hadden gewaarschuwd.

Streisandeffect

Het "Streisandeffect" is het verschijnsel dat pogingen van een persoon (of instantie) om informatie te verbergen (of te verwijderen) juist de aandacht op die informatie vestigen.

De naam verwijst naar de actrice Barbra Streisand, die in 2003 in een rechtszaak probeerde een luchtfoto van haar huis in Malibu vann een website verwijderd te krijgen, omdat deze foto haar privacy zou schenden.

Toen het proces in het nieuws kwam, samen met de locatie en details van de foto, wist iedereen de foto en daarmee haar woning te vinden.

Wikipedia
de vrije encyclopedie

Van den Bergh legt uit dat het boek als e-boek wordt uitgebracht om de distributie te vergemakkelijken en het voor geïnteresseerden nog eenvoudiger te maken om het te downloaden en te lezen.

Rechtszaak

In februari werd de Nederlandse versie van het boek gepubliceerd, en dit leidde tot een rechtszaak waarin president Chandrikapersad Santokhi en Vijai Kirpalani betrokken.

De president werd op alle punten in het ongelijk gesteld

Deze zaak werd uiteindelijk, op alle fronten, in het volledig nadeel van zowel Santokhi als Kirpalani beslist, zonder dat er door hun een (toegestaan) hoger beroep werd ingesteld.

Weggejaagde ondernemer

Van den Bergh voelt zich inmiddels gesterkt door de hele (juridische) aanval.

Naar eigen zeggen is hij door corruptie ons land uitgejaagd en heeft daardoor enorme verliezen én zijn pensioen verloren.

Van den Bergh is van mening dat het boek zeker interesse zal wekken onder de bevolking van de Engels sprekende Caricom-landen en overige gebieden.

Hij zegt zich vooral op de Caricom te willen richten, gezien de bestaande en toekomstige samenwerkingsverbanden die ons land daarmee heeft.

Van den Bergh
ondernemer

"Ik wil ze vooral waarschuwen en laten zien wat mij is overkomen," aldus de doksenkweker, "zaken doen in Suriname is in de praktijk vooral dealen met corruptie," stelt hij nogmaals.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gaat dit nadelig voor ons land uitpakken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!