⌛ Dino was dom

Article – ⌛ Dino was dom

PARAMARIBO, 4 mei 2024 – De beruchte Tyrannosaurus rex (T. rex) bezat vele indrukwekkende kenmerken, maar intelligentie was er niet één van.

Slimme krokodil

Vorig jaar verscheen er echter een studie die beweerde dat deze oerdinosaurus aanzienlijk slimmer was dan voorheen gedacht, vergelijkbaar zelfs met apen. Recente bevindingen spreken dit nu weer grotendeels tegen.

Onderzoek

Een internationaal team bestaande uit paleontologen, gedragswetenschappers en neurologen heeft de hersengrootte en –structuur van dinosaurussen opnieuw onderzocht.

Zij concludeerden dat de grootste dieren ooit op aarde zich meer gedroegen als beetje slimme krokodillen of hagedissen, dan als echt slimme apen (in termen van intelligentie – redactie).

Wetenschappelijk onderzoek
T. rex is het er niet mee eens

In de aanvankelijk studie van vorig jaar werd eerst geclaimd dat dinosaurussen, zoals de T. rex, juist een uitzonderlijk hoog aantal neuronen bezaten, wat zou wijzen op een hoge intelligentie.

De T-rex was niet heel slim, maar ook niet echt heel dom

Dit had betekend dat de T. rex dus veel intelligenter was dan gedacht. Qua gedrag en gewoonten zou hij daarmee dichter bij de apen staan, inclusief kennisoverdracht en gereedschapsgebruik.

Neuronen

Het nieuwe onderzoeksteam heeft echter de methoden die gebruikt zijn om de hersengrootte en het aantal neuronen te schatten, onder de loep genomen en vindt dat de eerdere conclusies niet betrouwbaar zijn.

Ze hebben decennialang studies van paleontologen en biologen naar het dinobrein en de hersenanatomie vergeleken, en op basis hiervan gedrag en levensstijl afgeleid.

Het gebied rondom de hersenen laat weinig speculatie over

Deze informatie komt onder andere uit mineralen in de hersenholte, ook wel endocast genoemd, en de vorm van deze holte.

Hersengrootte

De onderzoekers ontdekten dat de hersengrootte, vooral die van de voorhersenen, schromelijk was overschat. Ook het aantal neuronen was lager dan in eerdere studies beweerd werd.

Het aantal neuronen in je kop zegt weinig over je intellect

Bovendien bewijst het huidige onderzoek dat het aantal neuronen geen betrouwbare indicator is voor intelligentie.

We beweren dat het geen goede onderzoekspraktijk is om intelligentie van een uitgestorven soort te bepalen, enkel gebaseerd op neuronen die uit schedels zijn gereconstrueerd.

Neuronenaantallen zijn geen goede voorspellers van cognitieve prestaties en kunnen leiden tot sterk misleidende interpretaties.

Wetenschapper
met zelf veel neuronen

De onderzoekers zijn kritisch over hun collega's die vorig jaar met hun conclusies de kranten haalden.

Baviaan

"De mogelijkheid dat de T. rex net zo intelligent is als een baviaan is fascinerend en angstaanjagend."

"Maar onze studie toont aan hoe alle data waarover we beschikken tegen dit idee ingaan. De dinosaurussen waren eerder slimme krokodillen, dan intelligente apen," aldus de wetenschapper.

Zelfs een domme dino is en blijft een interessant beest

"Overigens zijn dino's in de vorm van slimme krokodillen ook best fascinerend," beëindigt hij zijn betoog.

Bron : scientias.nl (Nederland) / herschreven door Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / illustratie door Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat zou u doen, oog in oog met een T. rex?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!