🧪 Neanderthaler krijgt gezicht

Article – 🧪 Neanderthaler krijgt gezicht

PARAMARIBO, 6 mei 2024 – Britse archeologen hebben onlangs het gezicht onthuld van een Neanderthaler, wiens schedel jaren geleden in een grottenstelsel te Irak werd gevonden.

Niet lomp

De vrouw in kwestie leefde ruim 75.000 jaar geleden en de reconstructie van haar gelaat leert dat onze verre voorouders veel minder lomp en simpel waren dan altijd werd aangenomen.

Shanidar

De vrouw is "Shanidar" genoemd, naar de plek van haar ontdekking; de Shanidar-grot in Iraaks Koerdistan.

De vondst van deze Shanidar toont nieuwe details over haar leven en de rituelen van de Neanderthalers in het algemeen.

Haar rustplaats, gemarkeerd door een enorme staande steen, werd ontdekt in 2018.

McDonald Instituut
archeologisch onderzoek

De ontdekking bouwt voort op werk van de Amerikaanse archeoloog Ralph Solecki, die in 1960 de onderste helft van haar skelet vond.

Solecki's werk onthulde meerdere Neanderthaler-resten en leidde tot de suggestie dat zij mogelijk hun doden met bloemen eerden. Er lagen in en rondom de graven namelijk veel pollen van bloemen, maar zijn opvatting bleef erg controversieel.

🧪 Neanderthaler krijgt gezicht

Rouwende Neanderthalers
– bezijden de waarheid? –

Na decennialange politieke hindernissen (in Irak – redactie) keerden onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Liverpool terug naar Irak.

De Neanderthaler werd verdreven door de moderne mens

Ze startten daar verder onderzoek naar deze historische site in de Zagrosbergen, waar de laatste Neanderthalers ongeveer 40.000 jaar geleden verdwenen – kort nadat de moderne mens verscheen.

Bloemen

Het McDonald Instituut voor Archeologisch Onderzoek, leidde de recente opgravingen in Irak.

De onderzoekers hadden echter niet verwacht dat ze nog meer "kant en klare" Neanderthaler-resten zouden vinden. Shanidar is daarmee de vijfde persoon van een hele groep die al tienduizenden jaren op dezelfde plek begraven ligt.

Bijenvolk

De theorie van een bloemenbegrafenis werd na de ontdekking van de schedel dan ook opnieuw bekeken.

Een teamlid van de onderzoekers stelt nu dat de gevonden pollen, rondom de begraafplaats, mogelijk gewoon afkomstig waren van bijen.

Tegelijk zijn er andere aanwijzingen die suggeren dat Neanderthalers toch meer empathie hadden dan voorheen gedacht.

McDonald Instituut
archeologisch onderzoek

Het vinden van (de schedel van) Shanidar was voor de paleoantropologen in Irak zowel spannend als emotioneel.

Netflix

Omdat de schedel van de vrouw na al die jaren verbluffend intact bleek te zijn, hebben de wetenschappers besloten haar gezicht te reconstrueren op basis van de gevonden botresten.

Uiteindelijk zijn er meer dan 200 stukjes van de schedel gevonden en in elkaar gezet. De volledige gezichtsreconstructie is uitgebreid gedocumenteerd in de Netflix-documentaire "Geheimen van de Neanderthalers".

De wetenschappelijke vondst was voer voor een Netflix-docu

Het gereconstrueerde gezicht, overigens toepasselijk samengesteld door de twee Nederlandse broers Adrie en Alfons Kennis, toont aan dat Neanderthalers mogelijk minder afwijkend waren dan gedacht.

Hun bevindingen worden versterkt door de blijvende aanwezigheid van Neanderthaler-DNA in de moderne mens, zoals u en ik.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u benieuwd naar de samenstelling van uw DNA?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!