Ramadhin : 'onder Chan geen corruptie'

Article – Ramadhin : 'onder Chan geen corruptie'

PARAMARIBO, 6 mei 2024 – Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft in de Nationale Assemblee verklaard dat er geen enkele vorm van corruptie is binnen de ministeries van de VHP en al helemaal niet bij "zijn" Staatsziekenfonds (SZF).

Regering

Opvallend genoeg noemde hij de huidige regering slechts "de regering-Santokhi", terwijl het officieel een regering van VHP – ABOP en PL is.

Ramadhin benadrukte dat de laatste boekhoudkundige verantwoording van het SZF stamt uit het jaar 2015.

Hij gaf daarbij aan dat er tussen 2015 en 2020 wel veel corruptie aanwezig was, maar dat sinds het aantreden van de huidige regering er geen nieuwe gevallen zijn geconstateerd.

Alle zaken die nu nog wel duiden op fouten en fraude, zijn de schuld van de vorige regering.

In het jaar 2023 ontving het SZF een bedrag van SRD 3.15 miljard en betaalde het SRD 3.6 miljard uit aan zorgverleners.

Elke vorm van huidige corruptie, komt nog door de NDP

De operationele kosten van het SZF bedroegen dat jaar SRD 246 miljoen, wat neerkomt op 8.25 procent van de totale jaarlijkse begroting.

De cijfer geven, volgens Ramadhin, aan dat er niets mis gaat binnen zijn ministerie en alles transparant en eerlijk verloopt.

Betalingen

Verder lichtte Ramadhin toe dat het SZF maandelijks bedragen overmaakt naar ziekenhuizen op basis van ingediende claims.

Deze betalingen worden in verschillende termijnen door het ministerie van Financiën en Planning overgemaakt. Soms is er een kleine achterstand (die kan oplopen tot maanden of zelfs een jaar – redactie), maar uiteindelijk wordt er betaald.

Veel meer transparantie

Het beleid van transparantie en verantwoording binnen het SZF is volgens de minister volledig verbeterd. Zo geeft hij regelmatige updates over financiële handelingen en budgettoewijzingen.

De schade van de NDP zal nog wel wat jaren aanhouden

Bij de overname in 2020 was het gewoon een grote chaos en dat heeft er voor gezorgd dat tot op de dag van vandaag, en in de toekomst, zaken fout kunnen gaan.

Maar dat is nadrukkelijk niet de schuld of zelfs verantwoording van de regering onder Santokhi, aldus de minister.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat er toch nog corruptie is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!