Bitcoinbedrijf opereert illegaal

Article – Bitcoinbedrijf opereert illegaal

PARAMARIBO, 6 mei 2024 – Afgelopen weekeinde is via een uitgebreid artikel (in deze app –redactie) bewezen dat het onder normale, en eerlijke, omstandigheden niet mogelijk is om winstgevend bitcoins te "genereren".

Presidentieel adviseur

Zoals iedereen inmiddels wel weet is een directe adviseur van Santokhi, tevens voorzitter van het presidentiële E-Gov platform, bij de Paranam elektriciteitscentrale begonnen met het minen van bitcoins.

Het illegale bedrijf krijgt stroom tegen zeer lage tarieven

Hij heeft daarbij een speciale, directe lijn laten aanleggen van de centrale naar enkele goed beveiligde containers vol dure computers (videokaarten / GPU's – redactie) die 24/7 zeer veel stroom trekken in hun zoektocht naar de bitcoin.

Spookbedrijf

Zelfs als hij een tarief van US$ 1 cent per kWh zou betalen, is deze hele operatie onder normale omstandigheden nog verliesgevend, terwijl het tarief (voor ondernemers – redactie) feitelijk zelfs boven de US$ 2 cent zou moeten liggen.

Naar nu blijkt wordt er dus niet alleen gesjoemeld met tarieven, maar bestaat het bedrijf in kwestie op papier niet eens.

Bitcoins zoeken
rondom Paranam

De adviseur van president Santokhi – en tevens voorzitter van E-Gov – is blijkbaar dus in het bezit van een private energie-toevoer, tegen zeer lage tarieven voor een bedrijf dat officieel niet eens bestaat.

Vragen

Hierover zijn onlangs weer aanvullende vragen gesteld, omdat de situatie met de dag vreemder wordt.

Temeer daar de stroom zeer veel geld kost en zeer weinig oplevert; behalve als het bijna gratis wordt afgenomen, natuurlijk.

Bitcoinbedrijf opereert illegaal

Afobaka overleg
– wat speelt er bij EBS? –

Op de eerder gehouden persconferentie over de hele kwestie kwam eerst naar voren dat verschillende ministers en technici van de EBS geen enkel antwoord hadden op vragen over de verhoging van de elektra tarieven.

Staat EBS nu opeens voor "E-Gov Bitcoin Suriname"?

Tegelijkertijd is ook bekend geworden dat een buitenlands (van origine Nederland – redactie) bedrijf direct op de Afobaka Waterkrachtcentrale is aangesloten.

Illegale aansluiting

Deze illegale aansluiting brengt een verbruik van 4,5 megawatt met zich mee, terwijl er plannen klaarliggen om dit uit te breiden naar maar liefst 10 megawatt; het equivalent van het vermogen, van meerdere, zeer grote en non-stop draaiende Nederlandse windturbines.

Het lijkt nu erop dat dit bedrijf geen enkel belang heeft voor Suriname, terwijl de EBS een aanzienlijke investering van 10 miljoen Amerikaanse dollars moet doen om de capaciteit voor dit private en illegale bedrijf te verhogen.

Het bedrijf is twee jaar actief, zonder vergunning of papieren

In een vergadering van de Nationale Assemblée (op 2 mei j.l. – redactie) bleef Minister Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zwijgzaam over deze kwestie; hij weigerde antwoorden te geven.

Niet officieel

Recente berichten in de media onthullen echter dat er op Paranam aantoonbaar een "bitcoin mining" bedrijf actief is, die hetzelfde (flink gesubsidieerde) elektratarief betaalt als lokale consumenten.

De E-Gov voorzitter en de directe adviseur van president Santokhi, de heer Mehilal, erkent nu dat het inderdaad zijn bedrijf is dat een eigen stroomlijn heeft gekregen.

Duidelijk is inmiddels ook dat het bedrijf officieel nog moet worden opgericht, terwijl het al twee jaar operationeel is en dus op (papier) illegale wijze stroom van EBS trekt.

De situatie roept vragen op over wie de goedkeuring heeft gegeven voor de aansluiting van dit (nog op te richten) bedrijf op het netwerk van Afobaka.

Extra vreemd is dat het personeel van EBS zelf aangaf niet op de hoogte te zijn van deze klant.

Duister

Bovendien is er in geen enkele rapport vermeld dat er naast Zijin (IamGold – redactie) en Staatsolie (eigenaar / beheerder van de dam en centrale – redactie) nog een ander bedrijf is dat directe lijnen heeft liggen naar de energiecentrale.

Blijkbaar is er dus een duistere, derde klant van EBS dat direct is aangesloten op de Afobakalijn, zonder dat iemand hier officieel van op de hoogte is.

Er "verdwijnt" energie tussen het opwekken en de ontvangst

Inmiddels blijken er ook merkbare verschillen te zijn bij het ontvangstpunt van EBS in Paranam en de opwekking van de stroom zelf te Afobaka; waar die stroom heen gaat en of dat is "verdwenen" kan niemand zeggen.

De totale onduidelijkheid en het absolute gebrek aan elke vorm van transparantie in deze zaak leiden tot meer vragen dan antwoorden.

Het spookbedrijf krijgt extreem veel energie aangeleverd

Voor nu zijn er vooral vragen over het daadwerkelijke beheer en de rechtvaardigheid van energievoorziening en tariefstelling hiervan in ons land.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou er openheid van zaken gegeven moeten worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!