'Caraïbische droom uit elkaar gespat'

Article – 'Caraïbische droom uit elkaar gespat'

PARAMARIBO, 7 mei 2024 – Begin deze week meldde superminister Ramdin dat Suriname dankzij Chan weer helemaal op de rails stond, en het nu tijd was "een brug te slaan" naar het Caraïbisch gebied.

Zeepbel

Suriname zou een belangrijke speler worden als sterke, economische factor tussen Zuid-Amerika, de Caraïben en later zelfs de hele wereld, aldus Ramdin.

Suriname zou de verbindende, economische factor worden

Hij deed de uitspraken in aanloop van de lokale ACS Exhibition, de expo van Associatie van Caribische Staten die hier binnenkort overleg voeren (elk land moet om en om verplicht zo'n bijeenkomst organiseren – redactie).

Saaie expo

Suriname heeft bijna een jaar gewerkt aan de voorbereiding van deze bijeenkomst, maar de eerste presentatie en belangrijkste tentoonstelling van de ACS wordt door bezoekers en kenners met de grond gelijk gemaakt; er valt letterlijk niets te zien of te beleven.

ACS
Associatie van Caribische Staten

Wie de expo moet geloven, produceert Suriname – op wat handzeepjes en enkele repen chocolade na – niet heel veel goederen die "de brug naar de Caraïben" zouden moeten vormgeven en opbouwen.

Tegenvallend

De ACS expo was door president Santokhi aangekondigd als een prestigieuze showcase voor bedrijven en overheidsinstanties uit Suriname.

Van economische brug naar flinterdunne zeepbel

De hoge verwachtingen die door deze belofte vooraf waren geschapen, zijn echter totaal niet uitgekomen (volgens de bezoekers en internationale gedelegeerden – redactie).

'Caraïbische droom uit elkaar gespat'

ACS expo Suriname
– saai en oubollig –

Het evenement – dat plaatsvind in ons land – had de ambitie om als brug te fungeren tussen lokale ondernemingen en internationale markten, maar valt zoals gezegd in werkelijkheid op alle fronten tegen.

Deelnemers

Onder de weinige deelnemers bevinden zich een handvol bedrijven en instanties, waaronder vrij onbekende namen zoals CIC en Tropical Shipping.

Ook het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) was aanwezig, maar had er feitelijk niet veel te melden.

Ondanks de vertegenwoordiging van (internationale) ambassades en consulaten uit landen als India,China en Haïti blijktk de expo niet in staat de ambitieuze beloften waar te maken.

ACS
Associatie van Caribische Staten

Kleine, lokale, ondernemingen toonden als enige wel met enthousiasme hun exportproducten, zoals chocolade, fruitwijn en zeep.

Ook het toerismepaviljoen was aanwezig, maar met prijzen "vanaf € 1.500,– all-in" voor een vierdaags verblijf (op een resort – redactie) voor weinigen haalbaar.

Teleurgesteld

De sfeer onder de bezoekers, op de eerste dag van de expo, sloeg zichtbaar om naar teleurstelling en zelfs irritatie.

De gedroomde brug van Ramdin blijkt een warme luchtbrug

De algemene reacties waren dat het allemaal tegenvallend was, saai en dat de tentoonstelling – waar maanden aan gewerkt is – een grote, gemiste kans is voor onze economische belangen.

'Caraïbische droom uit elkaar gespat'

Spattende, Caribische zeepbel
– Langeman Produkties –

"De gedroomde integratie en samenwerking binnen de Association of Caribbean States kan wel vergeten worden, met dit halfbakken aanbod," aldus een kritische bezoeker.

Mislukte ambities

De teleurstelling onder zowel het publiek als de deelnemers legt de mislukte ambities van ons land genadeloos bloot.

Er werd zo veel beloofd, dat alles nu heel erg tegenvalt

Waar vooraf door Ramdin en Santokhi hard en hoog van de toren werd geblazen, roept het nu vooral vragen op over de staat van ons bedrijfsleven en de wijze waarop wij onszelf positief kunnen presenteren.

Wat de brug van Ramdin betreft, is die voorlopig dus enkel te ver.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u de expo bezocht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!