Stroom even duur als USA

Article – Stroom even duur als USA

PARAMARIBO, 8 mei 2024 – Surinaamse gezinnen die onder de hoogste tariefcategorie vallen, betalen vanaf deze week evenveel voor hun elektriciteit als de gemiddelde Amerikaan.

Geen kennis

De prijsvergelijking met de Verenigde Staten toont een schrijnend en problematisch verschil van ecomische kennis binnen het beleid van de regering.

Vergelijkbaar

In Amerika geldt momenteel een gemiddelde elektriciteitsprijs van ongeveer 14 cent per kWh; hetzelfde (omgerekende) tarief als bij ons voor de hoogste prijsklasse.

Los van de dure, lokale prijzen moet men ook rekening houden tussen de economieën van een ontwikkelingsland (Suriname – redactie) en een veel beter ontwikkeld land (Amerika – redactie).

Hoge elektriciteitsprijs
vergelijkbaar met USA

Deze prijsstelling legt hiermee een buitengewone last op de schouders van de Surinaamse bevolking, vooral omdat het gemiddelde inkomen (en minimumloon) hier aanzienlijk lager is dan in de VS.

De economie zal krimpen, nu meer geld naar stroom uit gaat

Voor ons land betekent dit dat huishoudens een (relatief) veel groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan elektriciteit. Dit zal ten koste gaan van andere uitgaven, met een verder krimpende economie als gevolg.

Steunpakket

De regering heeft wel plannen aangekondigd om steun te bieden aan ondernemers en andere "niet-huishoudelijke" gebruikers die last hebben van de hoge elektriciteitstarieven.

De "normale" consument of Surinamer heeft daar echter niets aan.

Bedrijven zullen straks minder gaan verkopen en produceren

Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO's), die financiële verliezen gaan ervaren, hebben straks de mogelijkheid om fiscale ondersteuning aan te vragen bij de Belastingdienst, belooft de regering.

Regelingen

Er zijn ook "complexe en zeer speciale regelingen" getroffen voor non-profit organisaties, al werd niet duidelijk wat deze regelingen dan precies inhielden en wanneer ze van kracht zijn.

Organisaties

Noodlijdende organisaties kunnen voor ondersteuning aankloppen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), waarbij een "strenge evaluatie" in samenwerking met weer andere ministeries en de Energie Autoriteit Suriname (EAS) zal plaatsvinden.

Een bureacratisch proces dat maanden per aanvraag kan duren, zo vrezen veel critici.

Het beleid is dan ook nog eens alleen van toepassing op instanties die voldoen aan de door de regering zelf gestelde criteria, vastgelegd in een staatsbesluit.

Als je in God gelooft, heb je wel kans op een kleine subsidie

De genoemde instanties omvatten voor heel veel religieuze organisaties, enkele sportclubs, en wat schaarse sociale instellingen.

Flankerende maatregelen

Deze flankerende maatregelen zijn bedoeld om de impact van de stroomtariefverhogingen te verzachten.

Een beleid dat overigens door het IMF verboden is; die wilden juist de kostbare subsidies afbouwen, en de bespaarde uitgaven teruginvesteren in onze economie zodat deze op termijn veel krachtiger zou moeten worden.

Deze week nog moeten de tarieven weer veel hoger worden

Na een eerdere verhoging van 40% voor huishoudelijke gebruikers, is het plan om vanaf deze week ook niet-huishoudelijke gebruikers marktconforme tarieven te laten betalen.

De beloofde maatregelen hebben echter veel weerstand opgeroepen, vooral vanwege de verwachte invloed op winkelprijzen en de nog verder stijgende kosten van levensonderhoud.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u het goed dat we nu een markt-conform tarief betalen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!