✉️ "Slechte" cijfers Staatsolie

Article – ✉️ "Slechte" cijfers Staatsolie

PARAMARIBO, 8 mei 2024 – Eerder deze week kwam Staatsolie naar buiten met zowel mooi nieuws als mooie cijfers; een (netto) winst van ruim US$ 335 miljoen.

Top-econoom

Vervolgens kwamen onze bestuurders – met top-econoom, rechtsgeleerde en binnenkort waarschijnlijk medisch expert – president Santokhi superlatieven tekort om aan te geven hoe goed het (dankzij hun beleid) nu weer met ons land gaat.

Aan mij de ondankbare taak de cijfers in het juiste perspectief te zetten.

US$ 8.000.000.000,-

Onze binnenlandse en buitenlandse schuld is (bij elkaar opgeteld) opgelopen tot ruim US$ 8 miljard.

Dat is niet alleen de verdienste van de NDP, ook de huidige regering heeft in de eerste vier jaar voor zeker US$ 2,5 miljard nieuwe schulden gemaakt of leningen afgesloten (bijvoorbeeld via het IMF, de IDB en IsDB – redactie).

Staatsolie is straks 32 jaar bezig om onze schuld af te betalen

Zoals gezegd bedraagd de winst van Staatsolie US$ 335 miljoen. Of dat voor, of na belasting is, werd niet helemaal duidelijk vermeld.

Laten we echter positief blijven en het afronden naar US$ 325 miljoen; je moet immers ook wat over houden voor onvoorziene kosten, investeringen in jezelf en de eventueel wat slechtere tijden.

✉️ "Slechte" cijfers Staatsolie

Staatsolie dollars
– drijvend in een oceaan vol schuld –

Als Staatsolie deze winstmarge de komende jaren weet aan te houden – wat alles behalve zeker is vanwege grote schommelingen op de oliemarkt – zijn we dus realistisch gezien 4 jaar bezig om 1 miljard aan schuld af te lossen.

In totaal hebben we om en nabij de 8 miljard schuld openstaan, dus dan zou Staatsolie 8 (miljard) x 4 (jaren per miljard) = 32 jaar lang bezig zijn met aflossen.

32 jaar!

In 2056 kunnen we, als we veel geluk hebben, schuldvrij zijn

Wanneer we rekenen vanaf 2024 betekent dit dat we pas tegen 2056 schuldvrij zijn, mits er vanaf vandaag geen cent meer wordt geleend.

Eigen schuld

Los daarvan heeft Staatsolie zelf ook nog enorme schulden en verplichtingen.

Zo staat het een miljard in krijt bij de regering vanwege een voorschot dat Suralco / Alcoa nog terugbetaald had moeten worden (vanwege stroomleveringen tot 2020 – redactie). Ook het onderhoud van de dam, waarvoor zij als eindverantwoordelijke zijn aangewezen, hangt als een molensteen om de spreekwoordelijke nek.

En als ze ooit mee willen doen met Apache / Total Energies om de offshore olie te winnen, moet er nog zeker anderhalf miljard op de kapitaalmarkt gezocht worden; voor minder wensen de internationals geen pottenkijkers op zee.

Staatsolie kent zelf ook nog veel uitdagingen en problemen

Concluderend kan je zeggen dat de behaalde winst van US$ 325 miljoen een enorm bedrag is, maar tegelijk ook niet meer dan een kleine druppel in een enorme oceaan van schuld.

We spreken elkaar in 2056.

Opmerking

Dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Melanie Faber MSc. PhD. International Medical and Business Affairs


— UW MENING —

Schrikt u van de cijfers?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!