Regering betaalt niet, SWM verdrinkt

Article – Regering betaalt niet, SWM verdrinkt

PARAMARIBO, 9 mei 2024 – Naar nu blijkt heeft de regering zo lang de rekeningen bij SWM niet betaald, dat nu ook de pensioengelden enorme gaten vertonen en het parastatale bedrijf dreigt te verzuipen in haar eigen schuld.

Alarmerend

De situatie rondom de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is dan ook enorm kritiek geworden.

Niet alleen omdat het staatsbedrijf een zeer grote schuld heeft vanwege onbetaalde rekeningen, maar ook omdat het eigen pensioenfonds met een tekort kampt van maar liefst 130 miljoen Surinaamse dollar.

De enorme schuld van SWM bedreigt nu ook de pensioenen

Het managementteam van SWM heeft recentelijk hun zorgen geuit via een officiële brief waarin zij aandringen op onmiddellijke maatregelen.

Deze financiële zorgen zijn niet onverwachts, al zegt president Santokhi dat hij er niet veel aan kan doen; het is immers grotendeels een ABOP-ministerie vanwege de invloed van Leo Brunswijk (de broer van vicepresident Brunswijk – redactie).

De regering verwijst steeds vaker naar elkaars ministeries

Tegelijk heeft de SLM ook een zeer grote schuld en ook weer geld ontvreemd uit haar eigen pensioenfonds, wat in die zin een "VHP-ministerie" zou zijn vanwege de zittende directeur (Gonesh, een goede vriend en VHP'er via Santokhi – redactie).

Noodbrieven

Er zijn eerder al diverse brieven verstuurd in samenwerking met de werknemersorganisaties en de vereniging van gepensioneerden van SWM.

Al deze noodkreten benadrukken de precaire financiële positie van zowel het bedrijf als het verantwoordelijke ministerie en de regering in zijn geheel.

Het management vraagt het stichtingsbestuur van het pensioenfonds om binnen een termijn van een maand een vergadering te beleggen om de deelnemers volledig te informeren.

Ook roept zij de regering en president op om voor het eerst transparante plannen te maken om zo te werken aan een oplossing van de crisis.

SWM en SLM

Parallel aan de problemen bij SWM, kampt – zoals gesteld – ook de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) met ernstige financiële problemen.

Regering betaalt niet, SWM verdrinkt

Lekkende watertoren
– Langeman Produkties –

Het bedrijf heeft een schuld van bijna 22 miljoen Amerikaanse dollars bij hun pensioenfonds en ruim 85 miljoen bij nationale en internationale schuldeisers.

'Bijna alle schulden en fouten zijn van de vorige regering'

Volgens Santokhi is dat allemaal de schuld van de vorige regering, omdat die herhaaldelijk leningen aan is gegaan zonder de schulden af te lossen.

Dat leengedrag heeft geleid tot een totale schuld die feitelijk nooit meer te betalen is.

Bron : Iwan Dompig / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wordt u wel eens moe van alle negatieve ontwikkelingen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!