Nieuwe "evaluatie" commissie

Article – Nieuwe "evaluatie" commissie

PARAMARIBO, 10 mei 2024 – President Santokhi heeft gisteren de de commissie "Evaluatie Anti-Corruptiewet 2017" in het leven geroepen.

Anti-corruptie

De nieuwe commissie zal in de komende drie maanden de bestaande Anti-Corruptiewet grondig evalueren en voorstellen doen aan de regering.

De commissieleden, geleid door voorzitter Carmen Rasam, zijn 10 mei op het Kabinet van de President geïnstalleerd door onze regeringsleider, Chandrikapersad Santokhi.

Het beleid tegen corruptie wordt door de president als zeer belangrijk beschouwd.

Ook Brunswijk, onze vicepresident, staat er volgens hem om bekend eerlijk te willen handelen en tegen corruptie of fraude te zijn.

Verschillende overlegmomenten, waaronder gesprekken met deskundigen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), hebben ertoe geleid dat de president de commissie nu nieuwe maatregelen heeft opgelegd

IMF

Deze nieuwe (beoogde) aanpak van corruptie was overigens ook een eis van het IMF, omdat we anders de vele honderden miljoenen $US dollars aan nieuwe leningen niet bij deze instelling hadden kunnen afsluiten (het verhogen van de nationale schuld sinds 2020 – redactie) .

De wet stamt uit 2017, maar is sinds 2020 niet actief in gebruik

De nu aangekondigde maatregelen zijn dus onderdeel van het herstelprogramma van het IMF, die in 2020 al aangaf dat dit een verplichting was.

Oude wet

De commissie moet ervoor zorgen dat de wet in lijn wordt gebracht met internationale verdragen en de grondwet.

De Anti-Corruptiewet is al goedgekeurd op 24 september 2017 in De Nationale Assemblée en sindsdien van kracht.

Zes jaar later, in mei 2023, werd door Santokhi de Anti-Corruptie Commissie (ACC) opgericht, die vervolgens een jaar lang "de situatie heeft aangekeken".

Uiteindelijk komt er nu dus een commissie, die de voorgaande commissie gaat evalueren, die zelf weer als taak had de zes jaar oud wet te reguleren.

Lange adem

Rasam benadrukte dat de meeste strafbepalingen al in 2015 zijn aangepast aan het Verdrag van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Nieuwe "evaluatie" commissie

Anti-corruptie
– Langeman Produkties –

Toch werd Suriname een paar jaar later pas lid van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen Corruptie. Dat vereist dat bepaalde aspecten van de wet worden geharmoniseerd met de rest van de wereld, en tien jaar later is men nu voornemens dit op termijn te gaan doen.

De nieuwe commissie gaat de oude commissie nu evalueren

De evaluatiecommissie zal nieuwe wijzigingen voorstellen die rekening houden met het Surinaamse rechtssysteem en de grondwet.

Deze voorstellen zullen later dan weer aan De Nationale Assemblée worden gepresenteerd voor goedkeuring en uiteindelijk moeten worden doorgevoerd.

Dat kan nog wel enige tijd gaan duren, waarschuwde men.

Bron : Reshma Soekhlal / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat verwacht u van de nieuwe commissie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!