Ori : "onderwijs stort in"

Article – Ori : "onderwijs stort in"

PARAMARIBO, 10 mei 2024 – Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) waarschuwt in felle bewoordingen dat, ondanks zijn eigen harde werken, de schoolprestaties in zeer hoog tempo verslechteren.

Schokkend

Ori heeft tijdens een persconferentie meerdere malen aangegeven dat er "zeer teleurstellende en absoluut lage resultaten" behaald gaan worden dit lopende schooljaar.

Hij meldde tegelijk dat de eerste resultaten (van de peilingstoetsen – redactie) voor de leerjaren 3 tot en met 8 duiden op een extreme leerachterstand.

Vervolgens wees hij naar de docenten als schuldige hiervan, omdat deze sinds een week minder uren actief zijn (zij staken, omdat ze al maanden niet zijn uitbetaald – redactie).

'Het hele jaar is verloren, vanwege een staking van een dag'

"Het derde kwartaal laat binnen mijn expertise zeer alarmerende resultaten zien", zei de minister.

"Met de huidige en aankomende stakingen zullen deze problemen alleen maar groter worden," verwees hij wederom naar de docenten.

Strafrechter

Ori verklaarde dat het ministerie alles in het werk zal stellen om de leerkrachten weer aan het werk te krijgen.

Zelfs strafrechtelijke vervolging is volgens hem een optie, "omdat men niet moet denken zo maar te mogen staken". Dat de leraren momenteel staken omdat ze al maanden niet zijn uitbetaald, liet hij daarbij wel achterwege.

Recht op salaris is geen recht, en staken is ook geen recht

"Ik sleep ze voor de rechter, ik sleep iedereen voor de rechter," ging de minister verder, "zelf als dat betekent dat ik juridische stappen moet nemen tegen al die vakbonden."

Onacceptabel gedrag

De minister sprak zich uit tegen de acties van de FOLS, die heeft aangekondigd dat de scholen tot 14 mei gesloten zullen zijn.

Ori : "onderwijs stort in"

Stakende docenten
– Langeman Produkties –

"Die staking is onacceptabel gedrag", benadrukte Ori, die eerder stakingsacties bij de BLTO via de rechtbank en na veel intimidaties wel wist te stoppen.

Meer stakers

Volgens Ori hebben naast de docenten nu ook de onderwijsinspecteurs het werk neergelegd.

Dit weer vanwege incidenten met de docentenopleiding, zijn ministerie en de aangesloten vakbonden. Hij eiste op harde toon dat de inspecteurs hun werkzaamheden moeten hervatten, zo niet, dan zullen er consequenties volgen.

"Ik ga ze dat loon intrekken dat ze toch al niet krijgen!"

"Niet werken ga je voelen, als je niet werkt, dan krijg je ook geen geld!" zo dreigde hij, terwijl het grote probleem nu juist is dat ze al maanden geen geld ontvangen.


Chaotische situaties

De minister gaf onder druk en met zichtbare tegenzin wel toe dat de situatie in het onderwijs "een beetje chaotisch is", maar wees er op dat dit vooral door het beleid van de vorige regering en huidige stakers komt.

We hebben meer soorten onderwijs en dat is best wel lastig

Het is ook best ingewikkeld, ging hij verder, met al die verschillende onderwijsvormen zoals openbaar en particulier onderwijs. Beiden vallen onder zijn ministerie en dat kan soms wat veel zijn.

"De situatie blijft echter totaal onduidelijk voor ouders en leerlingen", voegde hij toe, wijzend op de wanordelijke toestand in het onderwijs, volgens hem momenteel veroorzaakt door de stakende leraren.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Steunt u de docenten of minister?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!