'IMF slaat alarm'

Article – 'IMF slaat alarm'

PARAMARIBO, 11 mei 2024 – Bij de meest recente evaluatie van de samenwerking tussen ons land en het IMF, heeft die laatste aangegeven ontevreden te zijn met de ontwikkelingen in Suriname.

Kritiek

Met name het feit dat de nationale schuld blijft groeien (sinds 2020 met ruim US$ 1,5 miljard – redactie) en het geleende geld (van het IMF) niet productief wordt ingezet (geïnvesteerd in meer ontwikkeling, produktie en werkgelegenheid – redactie) baart de financiële organisatie serieuze zorgen voor de toekomst.

Veel targets worden niet gehaald of gewoonweg uitgesteld

Afgesproken was dat ons land nog meer schuld mocht maken, mits het geleende geld niet consumptief, maar productief werd besteed.

Ook zou het snijden in de vele subsidies moeten resulteren in veel minder uitgaven voor de regering, waarbij het vrijgekomen geld via sociale projecten en werkgelegenheid zou moeten terugvloeien in de samenleving; een principe waar tot op heden, volgens het IMF, totaal geen sprake van is.

IMF programma

De Surinaamse overheid moet veel intensievere inspanningen leveren om haar inkomsten te verhogen na zeer tegenvallende en teleurstellende resultaten in de eerste vier jaar van de samenwerking, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De kritiek kwam aan het licht tijdens de zesde evaluatie van het herstelprogramma dat momenteel plaatsvindt.

In ruil voor nog meer leningen zou de regering flink moeten investeren in ontwikkeling en versterking van de maatschappij, maar laat dat tot op heden achterwege.

De Staat Suriname haalde de verwachte belastinginkomsten niet (volledig) binnen, wat ook volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning een slechte prestatie is en aanzienlijk beter had moeten zijn.

BTW

Het IMF heeft specifiek gewezen op de noodzaak om de inkomsten uit de Belasting Toegevoegde Waarde (btw), invoerrechten en accijnzen te verhogen.

'IMF slaat alarm'

BTW regeling
– niet goed doorgevoerd –

Dit tekort kan de regering in nog grotere, en zeer ernstige financiële problemen brengen, met enorme moeilijkheden om de schulden af te lossen na afloop van het IMF-programma in maart 2025.

Het IMF kijkt verder dan tot slechts de volgende verkiezingen

Waar de regering vooral kijkt tot mei 2025 (het moment van de nieuwe verkiezingen – redactie), kijkt het IMF juist naar de periode na maart 2025, en die is volgens hun allesbehalve positief.

Passieve aanpak

In plaats van dat het steunprogramma van het IMF is gebruikt om de economie en basis van ons land te versterken, is het vooral aangewend om de periode tot de komende verkiezingen te overbruggen.

Het gevolg is feitelijk dat de situatie nog verder is verslechterd, omdat er wel aan alle kanten wordt gesneden en geleend, maar er vervolgens niets wordt gedaan ter versterking en ontwikkeling van de financiële situatie.

De steun van het IMF heeft de regering tot nu toe geholpen om haar financiële verplichtingen na te komen, maar het gevolg daarvan is wel dat de schuld nog vele malen hoger is geworden dan die al was.

Zorgpunten

Volgens het IMF zijn de actuele cijfers zeer zorgwekkend en zou dit veel breder moeten worden uitgemeten onder de bevolking.

De harde cijfers tonen namelijk aan dat – zonder significante verbeteringen of aanpassingen binnen enkele maanden – ons land niet in staat gaat zijn om haar financiële verplichtingen te voldoen zodra de externe steun wegvalt (in de vorm van nog meer schuld en leningen vanuit het IMF – redactie).

Ons land is de laatste jaren uitgehold, zonder te versterken

Het bezoek van het IMF-team is gericht op het bespreken van deze kritieke kwesties en het waarborgen dat Suriname op koers blijft voor economisch herstel.


Toekomstige richting

De komende maanden, tot de verkiezingen, zijn cruciaal voor ons land om aan te tonen dat we toch in staat zijn de aanbevolen hervormingen door te voeren.

'IMF slaat alarm'

Financiële situatie
– slechte vooruitzichten –

Van de passieve maatregelen (subsidies afbouwen, prijzen verhogen, btw invoeren – redactie) zijn enkele wel doorgevoerd, maar van de actieve feitelijk geen enkele (productiecapaciteit vergroten, alternatieve inkomstenbronnen zoeken, spookambtenaren aanpakken – redactie).

Na de huidige, relatief goede, periode zal het slechter gaan

Door de huidige, slapende en afwachtende houding is het niet mogelijk de landelijke financiële gezondheid op peil te houden en zal deze na een korte, relatieve opleving al snel volledig verdampen, zo vreest men.

Het succes van de inspanningen van de huidige regering zal essentieel zijn voor de stabiliteit van ons land op zowel de korte als langere termijn, waarschuwt het IMF in haar eigen communiqué.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat zouden we moeten doen om uit de crisis te komen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!