Koers stijgt weer

Article – Koers stijgt weer

PARAMARIBO, 14 mei 2024 – Ondanks de belofte van president Santokhi dat hij als enige in ons land verstand had van economie (in tegenstelling tot een "bepaalde" vereniging van economen – redactie) en hij de financiële markt stabiel had weten te krijgen, begint de prijs van valuta toch weer te stijgen.

Flinke stijging

De felbegeerde Amerikaanse dollar (US$) heeft recentelijk dan ook weer een flinke stijging ingezet ten opzichte van onze eigen Surinaamse dollar (SRD).

In een dag tijd is de valuta ruim 10% duurder geworden

Niet lang geleden was de wisselkoers nog "slechts" SRD 29,– voor US$ 1,– maar volgens lokale ondernemers en cambios is deze nu alweer sterk opgelopen.

Prijsniveaus

Diverse handelaars deelden begin deze week mee dat ze al SRD 34,– moesten neertellen voor elke US$.

Deze verhoging ruim 10% binnen de wisselkoers heeft directe impact op Surinaamse ondernemers aangezien ons land bijna niets zelf produceert en dus per definitie alles importeert.

Koersontwikkeling
SRD minder waard

Een winkelier in Paramaribo die – net als de meeste andere ondernemers – veel producten en levensmiddelen importeert, uitte zijn bezorgdheid.

Als de koers stijgt, wordt alles nog duurder dan het al is

"Het lijkt er sterk op dat de eerder waargenomen daling van de wisselkoers slechts van korte duur was."

"Het ziet ernaar uit dat de koers blijft stijgen, waardoor sommigen hun vreugde te vroeg hebben geuit."

Instabiele toekomst

Deze toenemende en op het oog zeer instabiele wisselkoers baart importeurs extra zorgen, omdat de kosten voor het invoeren van goederen hierdoor stijgen.

Ook is het bijna onmogelijk een economisch / –inkoopbeleid te voeren, omdat de eigen munt binnen 24 uur alweer een hele andere waarde kan hebben.

Koers stijgt weer

Waardevermindering SRD
– fake news, volgens sommigen –

Deze onzekerheid bij zowel importeurs als onze weinige producenten zal uiteindelijk leiden tot hogere prijzen voor alle consumenten in Suriname.

Economisch deskundigen waarschuwen dat deze instabiele ontwikkeling grote invloed kan hebben op de inflatie en de koopkracht van de Surinaamse bevolking, al is dat volgens president Santokhi "aantoonbare onzin, omdat enkel hij dit soort tendenzen weet te duiden".

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Ervaart u prijsdaling, of –stijging?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!