⌛ Zeldzame steen met inscripties

Article – ⌛ Zeldzame steen met inscripties

PARAMARIBO, 15 mei 2024 – In de schaduw van zijn eigen tuin in Ierland stuitte avonturier en archeoloog Graham Senior in mei 2020 op een raadselachtige steen.

Ogham

Het bleek geen gewone tuinsteen, maar een verloren gewaand relikwie uit het verre verleden.

De steen was gekerfd met geheimzinnige tekens die teruggaan tot een bijna vergeten taal uit het vroege Ierland, bekend als Ogham.

Ogham

Dit antieke schrift, dat enkel bestaat uit parallelle lijnen, bood een venster op een wereld die ruim 1.600 jaar achter ons ligt.

De steen, met zijn horizontale insnijdingen en mysterieuze aanblik, trok direct de aandacht van Senior terwijl hij een overwoekerde hoek van zijn tuin aan het opruimen was.

Aanvankelijk dacht hij aan een soort oude kalender, maar niets had hem kunnen voorbereiden op de ware identiteit van zijn vondst.

Na de ontdekking gedeeld te hebben met het Portable Antiquities Scheme in Ierland, werd bevestigd dat de steen daadwerkelijk beschreven was met het Ogham schrift.

Ontcijferen

De ontcijfering van de steen, ondersteund door deskundigen van de Universiteit van Glasgow, onthulde dat de inscripties waarschijnlijk dateren uit de 4e tot 6e eeuw.

De inscriptie bevat de tekens MAEL DUMCAIL / S / LASS en verwijst waarschijnlijk naar de naam van een persoon. De grote vraag is nu wie Mael Dumcail was en waarom deze steen zijn weg vond naar de tuin in Coventry.

⌛ Zeldzame steen met inscripties

Ogham steen
– vrije interpratie Langeman –

De archeologische schat, die nu langzaam zijn geheimen prijsgeeft, zal te zien zijn in de tentoonstelling "Collecting Coventry" in het Herbert Art Gallery and Museum.

De tentoonstelling biedt bezoekers een blik achter de schermen van het museum, alsof ze zelf deel uitmaken van een spannende ontdekkingsreis.

Zeldzaam

Zoals Ali Wells, curator van het museum, al opmerkte: "Het is zeer zeldzaam dat iets van nationaal belang zoals deze Ogham-steen binnen de grenzen van Coventry wordt gevonden."

Niemand weet exact wat de inscriptie nu echt betekent

Dit mysterieuze artefact, nu een deel van de stedelijke legende, nodigt ons allen uit om te dromen over zijn oorsprong en de verhalen die het nog te vertellen heeft.

De steen zal trots worden tentoongesteld tot april 2025 en worden vergezeld van 3D-replica's voor een nog gedetailleerde studie.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u wel eens gegraven naar oude zaken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!