Olie mislukt, tijd voor gas

Article – Olie mislukt, tijd voor gas

PARAMARIBO, 15 mei 2024 – Staatsolie, geleid door Annand Jagesar, is nog steeds actief in gesprek met zowel Exxon Mobil als TotalEnergies over de ontwikkeling van de natuurlijke gasvelden die onze (maritieme) grenzen met die van Guyana overbruggen.

Mislukt

Deze gesprekken, die zich nog in een beginstadium bevinden en vooral op aandringen van Staatsolie worden gehouden, zijn cruciaal voor onze ambitie om ooit een speler op het gebied van energieproductie te worden.

Staatsolie probeert Apache en Total nu onder druk te zetten

Hoewel de gesprekken met Exxon en TotalEnergies nog gaande zijn, blijkt uit de dialoog dat de olieprojecten (bij de Maka en Kwaskwasi velden – redactie) inmiddels toch wel als mislukt moeten worden beschouwd en niet haalbaar zijn.

Olie of gas

Alhoewel Staatsolie dus toegeeft dat het hele olieverhaal voorlopig achter ons lijkt te liggen, zetten ze de multinationals nu onder druk om dan maar over te stappen op de winning van gas.

Total ziet momenteel geen enkele kans om onze olieprojecten rendabel te maken en pro-actief beleid vanuit de regering blijft uit.

Gaswinning zou nog wel een kleine optie kunnen zijn als er tenminste schaalvergroting plaatsvindt door samenwerking met Guyana.

Deze negatieve conclusies kan getrokken worden op basis van de slechte ontwikkeling van onze economie, het uitblijven van actief regeringsbeleid en de vele operationele uitdagingen waar ons land niet goed op voor blijkt bereid.

Alleen samenwerking met Guyana kan ons land nog redden

Alleen het intensief samenwerken met Guyana, dat inmiddels jaren voor ligt op Suriname, zou de economische haalbaarheid van onze gasvelden nog kunnen realiseren.

Onzekere toekomst

Het lijkt verre van realistisch dat we zelfstandig op de korte of middellange termijn zowel olie als gas kunnen gaan winnen.

De fiscale en beleidsverschillen tussen Suriname en Guyana vormen momenteel de belangrijkste hindernis die overwonnen moet worden voordat er concrete stappen in de samenwerking gezet kunnen worden.

Guyana en de multinationals hebben maar weinig interesse

Waar Guyana al jaren actief is als olieproducent en de afgelopen jaren veel stappen heeft verricht voor een toekomstige gasontwikkeling, lijkt Suriname in slaap te zijn gevallen en te wachten tot alles vanzelf goed komt.

Olie mislukt, tijd voor gas

Olie mislukt, tijd voor gas
– Langeman Produkties –

De gesprekken tussen Guyana en Suriname zijn op laag niveau gestart, al moet gezegd worden dat Guyana weinig interesse lijkt te hebben om "het zwakkere broertje" aan de hand te nemen binnen een gezamenlijke toekomst.

Cijfers

De belangrijkste cijfers en feiten op een rij;

  1. Olieproductie : Het door Exxon geleide consortium in Guyana heeft de olieproductie opgevoerd tot ongeveer 650,000 vaten per dag.

  2. Herstelbare bronnen : In Guyana heeft het consortium meer dan 11 miljard vaten aan herstelbare bronnen bevestigd, voornamelijk voor de productie van ruwe olie.

  3. Projectkosten en boorkosten : Voor TotalEnergies en APA's Block 58-project zijn de aanvangskosten geraamd op $9 miljard, maar deze kunnen stijgen doordat de globale boorkosten zijn toegenomen van $200,000 per dag (twee jaar geleden) naar $400,000 momenteel.

  1. Toekomstige projecten en termen : Er wordt overwogen om een LNG-project te starten met het gas uit Suriname (als dit ooit ontdekt gaat worden), met speciale fiscale termen die een belastingvrije periode van tien jaar vanaf de start van de productie omvatten.

  2. Productieblokken : Suriname heeft contracten getekend voor 4 blokken met grote oliemaatschappijen, en er is een potentieel om het aantal toegewezen blokken in een nieuwe biedronde te verhogen naar ruim 20. De bestaande blokken hebben echter nog niets opgeleverd of blijken niet winstgevend genoeg te zijn.

De cijfers benadrukken de schaal en de economische aspecten van de olie– en gasprojecten die in ons land worden overwogen of ontwikkeld.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gaat het met de gas (wel) lukken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!