Leugenachtig bomenproject

Article – Leugenachtig bomenproject

PARAMARIBO, 15 mei 2024 – Het Instituut van the First Lady zegt in nog geen vijf jaar tijd maar liefst 1.000.000 bomen te willen planten.

Onrealistisch

Geld voor het project is er niet, dat wordt ook onderschreven in het begrotingsplan, en tegelijk is niet bekend waar die bomen moeten komen te staan.

Wel zouden "alle districten" kunnen meegenieten van dit First Lady Green Plan, aldus het reclamebericht van de Communicatiedienst Suriname.

Er is geen geld, maar er komen wel 1.000.000 bomen bij

Een simpele rekensom leert dat het echter totaal onrealistisch is en nergens op gebaseerd.

Wie in vijf jaar tijd 1.000.000 bomen wil planten, heeft daar dus 5 (jaar) maal 365 (dagen) de tijd voor. Oftewel 1.825 dagen, mits je elke dag van de week werkt, inclusief weekenden en vrije dagen.

5 jaar lang moeten er 550 bomen per dag worden geplant

Dat betekent dat je dus 1.000.000 (bomen) / 1.825 (dagen) = +/– 550 bomen per dag moet zien te planten.

Een dag bevat 24 uur – zeg dat daarvan 12 uur wordt gewerkt, dag in en dag uit en zonder enige vorm van pauze – dan zou je dus 45 bomen per uur de grond in moeten zien te jagen.

Bijna 1 boom per minuut.

Elke dag weer, elke week, elke maand en dat vijf jaar lang non-stop.

Loze belofte

Nog los van het feit dat er totaal geen geld voor is, onbekend is om wat voor bomen het gaat, waar ze moeten komen te staan en wie het werk zou moeten uitvoeren, is duidelijk dat dit plan de tekentafel en loze beloftenreeks niet zal verlaten.

Het project "Planting one million trees in 5 years in Suriname" (het is onduidelijk waarom de Communicatiedienst in het Engels praat) is voorgesteld door de vrouw van president Santokhi aan haar man, president Santokhi.

Suriname wordt internationaal fruitexporteur via dit plan

Het ambitieuze project beoogt het groen in onze districten niet alleen te verfraaien, maar ook te versterken en de community te betrekken. Deze betrokkenheid zal moeten worden bevorderd via meerdere projecten, zoals het genoemde Prani Yu Djariproject van het Instituut van the First Lady.

Leugenachtig bomenproject

Paramaribo
– een droombeeld –

Ondersteuning komt van diverse ministeries waarbij het geld van internationale donateurs – of nieuwe leningen – moet komen.

Sipaliwini

Het plan is om over de volgende vijf jaar een miljoen verschillende bomen te planten in negen districten van Suriname, behalve Sipaliwini; daar staan al bomen.

Er zal volgens het plan "structuur worden aangebracht" in het beplanten van groene oase's, pleinen en parken. Suriname kent echter helemaal geen parken (behalve de rurale natuurparken – redactie) en het bekende Onafhankelijkheidsplein is op sterven na dood; daar groeit geen gras meer, laat staan een boom.

Het enige plein dat we hebben, is op sterven na dood

Ook zullen er – volgens het plan tenminste – gratis fruitbomen op erven van mensen worden geplant. Elk district zal in staat moeten zijn om gratis eten te produceren. Er zullen, wederom volgens het plan, internationale plantenkwekerijen en compostfaciliteiten worden opgezet.

De officiële lancering is gepland voor 24 mei 2024 aan de Helena Christinaweg en Poerwodadiweg in het district Wanica.

Er komen parken, pleinen, groene oase's en gratis fruitbomen

Waarschijnlijk wordt er dan – onder het oog van de camera en massaal opgekomen pers – één boom geplant, waarna er nooit meer iets van het project zal worden vernomen.

Geen geld

President Santokhi heeft wel benadrukt dat het onderhoud van de bomen essentieel is.

De afgelopen jaren kwam de regering dan ook negatief in het nieuws omdat veel monumentale en bijzondere bomen door gebrek aan onderhoud (door het directoraat openbare groenvoorziening – redactie) omvielen; soms met dodelijke afloop.

De 1 miljoen bomen moeten wel goed worden onderhouden

De president is wel zeer onder de indruk van het initiatief van onder meer zijn vrouw en kijkt uit naar de uitvoering door de overige stakeholders.

Het project zal grotendeels met donaties en nieuwe leningen gefinancierd moeten worden, want geld voor het project is er niet.

Er is geen geld; donaties moeten het project gaan bekostigen

Om die reden is voorgesteld de tekorten op te nemen in de toekomstige begrotingen, van na 2025.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

1.000.000 bomen in 5 jaar... realistisch?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!