🧪 Ooit was de Sahara groen

Article – 🧪 Ooit was de Sahara groen

PARAMARIBO, 15 mei 2024 – Internationaal archeoloog Dr. Julien Cooper – van de afdeling Geschiedenis en Archeologie in Oost-Soedan – leidde onlangs een team van archeologen tijdens het Atbai Survey Project en deed daarbij een wonderbaarlijke ontdekking.

Wadi Halfa

Zij ontdekten 16 nieuwe rotstekeningen in Wadi Halfa, een van de meest verlaten en droogste gebieden van de Sahara.

Bijna alle nieuw ontdekte kunstwerken, die teruggaan tot 4000 jaar geleden, tonen de aanwezigheid van vee.

Het was verbijsterend om vee uitgehouwen te vinden op de rotsmuren van de woestijn, aangezien zij veel water en uitgestrekte weiden nodig hebben.

Daarbij zouden ze niet kunnen overleven in de droge en dorre omgeving van de Sahara van vandaag.

Dr. Julien Cooper
wetenschapper

De aanwezigheid van vee in oude rotstekeningen is een van de belangrijkste bewijzen die een ooit groene Sahara aantonen.

De Sahara was ooit een natte en groene oase vol met leven

De rotstekeningen ontdekt in Oost-Soedan schilderen de woestijn ook af als een grasrijke savanne, vol met poelen, rivieren, moerassen en watergaten en het thuis van een verscheidenheid aan Afrikaanse savannefauna zoals de giraf en de olifant.

Nat Afrika

Het idee van een 'groene Sahara' was eerder al bewezen in meerdere archeologische en klimatologische veldwerkzaamheden en onderzoeken.

De experts verwijzen daarbij naar de 'Afrikaanse vochtige periode' – een tijd van verhoogde zomerse moessonregens die ongeveer 15.000 jaar geleden begon en ongeveer 5.000 jaar geleden eindigde.

🧪 Ooit was de Sahara groen

Transformatie van woestijn
– van droog naar nat –

Afbeeldingen van mensen naast het vee kunnen wijzen op het melken, wat suggereert dat de regio ooit bewoond was door veehoeders tot zeker het tweede of derde millennium voor Christus.

Na dit punt maakte afnemende regenval veehouderij onmogelijk. Tegenwoordig ontvangt deze regio bijna geen regenval.

Uitdroging

Na het einde van de 'Afrikaanse vochtige periode', rond 3000 v.Chr., begonnen meren en rivieren op te drogen.

Het zand bedekte dode weilanden en daardoor verliet het grootste deel van de menselijke bevolking de Sahara om dichter bij de Nijl te schuilen.

De Atbai-woestijn rond Wadi Halfa, waar de nieuwe rotstekeningen werden ontdekt, raakte bijna volledig ontvolkt. Voor degenen die bleven, werden runderen verlaten ten gunste van schapen en geiten.

Grote gevolgen

De migratie van mens en dier zou grote gevolgen hebben gehad voor alle aspecten van het menselijk leven.

Van dieet en beperkte melkvoorraden, migratiepatronen van herdersgezinnen en de identiteit en levensonderhoud van degenen die afhankelijk waren van hun vee.

Vee in Soedan wordt cultureel en traditioneel beschilderd

Tegenwoordig is vee een symbool van identiteit en belang in Zuid-Soedan en delen van Oost-Afrika. Vee wordt versierd, gemerkt en speelt een belangrijke rol bij begrafenisrituelen, waarbij runderschedels graven markeren en worden geconsumeerd tijdens feesten.

Bron : Dian Rahardjo-Widodo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kunt u zich een groene Sahara voorstellen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!