18 maanden cel voor SRD 80,-

Article – 18 maanden cel voor SRD 80,-

PARAMARIBO, 16 mei 2024 – Waar een bewezen (volgens de rechter – redactie) moordenaar, drugshandelaar en voortvluchtig ex-president zich, naar alle zeggen, nog steeds vrij kan bewegen is een andere "crimineel" wel opgepakt en veroordeeld. De misdaad? Een beroving van omgerekend 2 euro.

Celstraf

Romeo L. is eerder deze week dan ook door de kantonrechter veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf nadat hij schuldig is bevonden aan een beroving.

Achtergrond

De crimineel zou een man in de binnenstad hebben beroofd van SRD 100,– al beweert hij zelf dat het "slechts" om SRD,– 80 ging.

Ook zou er geen sprake zijn van een echte beroving, omdat het slachtoffer hem het geld had geleend en weigerde terug te betalen.

“Die man en ik zijn eigenlijk vrienden, rechter”, zo begon de beklaagde zijn verhaal op de zitting.

Drankprobleem

Volgens Romeo L. kampt het slachtoffer (de persoon die SRD 80,– lichter is gemaakt – redactie) met een drankprobleem.

Hij trof hem op een avond slapend aan op het Plein van de Revolutie. De man had geen geld om naar huis te gaan, dus leende de beklaagde (de persoon die nu 18 maanden de cel in moet – redactie) hem SRD 80,– voor een taxi.

"Het duurde anderhalve maand voordat ik hem weer zag. Ik geef toe dat ik verkeerd heb gehandeld, maar ik was heel boos."

18 maanden cel voor SRD 80,-

Geld en gevangenis
– Langeman Produkties –

"Ik heb na de aanhouding het geld en zijn mobiel direct aan de politie afgestaan', aldus de verdachte, die direct grote spijt betuigde voor zijn handelen.


Fysieke bedreiging

Volgens de aangever heeft de verdachte hem echter fysiek bedreigd. Na het slachtoffer te hebben staande gehouden, zou hij in het gezicht zijn geslagen.

Uit de verklaring van het slachtoffer blijkt niet dat hij geld had geleend bij de verdachte. De openbare aanklager heeft een strafvoorstel gedaan van 2,5 jaar – 30 maanden cel voor 2 euro diefstal.

In zijn laatste woord verzocht Romeo L. de rechter om een kans om zijn leven te verbeteren.

De veroordeelde zei dat hij al 6 jaar verslaafd is aan drugs en dat hij daarmee worstelt.

"Ik weet dat ik een fout heb gemaakt. Maar ik ben geen rover. Ik werk elke dag. Geeft u mij alstublieft een kans, dan zal ik u tonen dat ik zal veranderen", zei hij.

Voor SRD 80,– werd een straf geëist van 30 maanden

De rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot anderhalf jaar gevangenisstraf, omdat hij al maanden zonder proces in voorarrest heeft gezeten.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Staat de straf in verhouding tot de overtreding?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!