250% loonsverhoging DNA-leden

Article – 250% loonsverhoging DNA-leden

PARAMARIBO, 18 mei 2024 – Het salaris van nieuwe DNA-leden gaat er flink op vooruit, omgerekend verdient men straks maar liefst 250% meer dan momenteel het geval is.

Meer salaris

De nieuwe leden van de De Nationale Assemblée (DNA) zullen een aanzienlijk hoger salaris ontvangen in vergelijking met de huidige DNA-leden.

De loonsverhoging werd afgelopen donderdag besproken in het parlement tijdens de behandeling van de volgende wetten;

Volgens commissievoorzitter Cheryl Dijksteel is er geen sprake van een loonsverhoging, ook al verdient men straks dus 250% meer dan op dit moment.

De bewering van de voorzitter werd dan ook direct tegengesproken door DNA-lid Ebu Jones.

Momenteel verdient een DNA-lid gelijk aan een onderdirecteur van een departement, wat SRD 18.000,– is.

Als alle wetten straks worden aangenomen, zal de bezoldiging na 2025 stijgen naar bijna SRD 45.600.-

De wet zal gelden voor de volgende DNA-leden en dus niet voor de huidige leden, daarom is het geen loonsverhoging aldus de voorzitter.

Iedereen die ooit in de DNA heeft gezeten, wordt rijker

Jones gaf daarop aan dat ook gewezen parlementariërs (en na 2025 dus ook alle zittende leden tussen 2020 en 2025 – redactie) zullen profiteren van nog meer voorzieningen en een nog hogere vergoeding.

De wet werkt feitelijk dus met terugwerkende kracht voor iedereen die ooit in het parlement heeft gezeten, waarbij alle huidige DNA-leden hoe dan ook meer gaan verdienen na 2025, ook als ze niet meer in het parlement zitten.

Onrechtvaardig

Het DNA-lid vanuit Nickerie zei dat met alle toelages en andere voorzieningen een DNA-lid meer dan SRD 82.000,– zal verdienen.

De vicevoorzitter van het parlement zal minimaal SRD 108.000,– per maand ontvangen, terwijl de voorzitter minimaal SRD 150.000,– per maand zal krijgen.

Gemiddeld krijgt een DNA-lid SRD 100.000,– per maand

Jones vindt dit onrechtvaardig tegenover de samenleving, die gebukt gaat onder de stijgende kosten. "Ik ben niet tegen verhoging, maar dit is niet het juiste moment om dit uit te voeren."

De parlementariër wees er ook op dat er geen specifieke vereisten zijn om een DNA-lid te worden.

"Je hoeft geen academische opleiding te hebben. Hoe rechtvaardig is dit dan tegenover mensen die zijn afgestudeerd aan de universiteit en in schaal 8 terechtkomen? Hoe eerlijk is dit?"

Alleen zittende regering wil dat ze meer gaan verdienen

Hij stelde voor dat als de hoogwaardigheidsbekleders, leden van de rechterlijke macht en DNA-leden een toeslag krijgen, andere ambtenaren ook een verhoging zouden moeten krijgen.

Andere DNA-leden van de oppositie waren het eens met deze opmerking en vonden de wet niet rechtvaardig tegenover de samenleving.

Wetgeving

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, merkte op dat de salarisaanpassing voor de rechterlijke macht al van kracht is, evenals die voor de uitvoerende macht.

"Directeuren en onderdirecteuren hebben al een verhoging gehad met TWK. Is het dan verstandig om deze wetten te behandelen? De salarisaanpassing is al ingegaan."

Dijksteel legde uit dat de salarisaanpassingen al hebben plaatsgevonden. De rechterlijke macht heeft per 1 januari 2023 al een loonaanpassing en voorzieningsaanpassing gehad per staatsbesluit.

"Deze zaken gebeurden eerder per staatsbesluit, maar nu zal dit opgenomen worden in een wet."

De loonsverhoging is nu ook rechtsgeldig gemaakt

Ze benadrukte het belang van een synchronisatie van de inkomsten van alle drie de machten, zodat er geen kloof ontstaat en de leden op een lijn blijven.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Steunt u deze loonsverhogingen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!