Raghoebarsing : 'IMF ontevreden'

Article – Raghoebarsing : 'IMF ontevreden'

PARAMARIBO, 18 mei 2024 – De minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, benadrukte tijdens een IMF-persconferentie eerder deze week dat de overheidsinkomsten aanzienlijk tekortschieten.

Inkomsten

De regering kampt met enorm grote tekorten, omdat de wekelijkse inkomsten van SRD 1 miljard niet worden gehaald; "slechts" 80 procent van dit bedrag zou binnen komen.

Dit maakt het moeilijk om aan de noodzakelijke uitgaven te voldoen.

Raghoebarsing benadrukte dat het verhogen van de staatsinkomsten cruciaal is, met name door betere belastinginning en douane-inkomsten.

Ons land produceert bijna niets zelf, en dus moeten de inkomsten wel uit importen komen.

Hij wees op de noodzaak om de douane te versterken en betere samenwerking tussen ministers te bevorderen.

Binnenkort zal de minister een brief sturen aan alle diensten om de inkomsten efficiënter te innen.

Uitgaven

Naast het verhogen van inkomsten, moet de regering ook kosten beheersen.

Dit omvat het afbouwen van subsidies, zoals de SRD 450 miljoen voor elektriciteit. Deze subsidies omvatten ook de extra kosten voor brandstof die nodig is voor thermische energieopwekking, middelen die de staat helemaal niet heeft.

De begroting bevatte een onvoorziene post van SRD 2 miljard, maar dit bedrag is feitelijk verdampt door "onverwachte uitgaven" (er werd niet duidelijk gemaakt wat deze uitgaven waren – redactie).

Er wordt nu zelfs geleend om bestaande leningen af te lossen

Raghoebarsing legde uit dat de regering alle (nieuwe) leningen liever gebruikt voor investeringen, maar dat ze toch een veel leningen hebben moeten aanspreken om de schuld af te lossen.


Sociale uitgaven

Anastacia Guscina van het IMF benadrukte dat Suriname veel meer moet uitgeven aan sociale voorzieningen.

Er wordt nu "heel braaf en volledig passief" op van alles en nog wat gekort, maar het vrijgekomen geld verdwijnt gewoon.

Dit terwijl het juist de bedoeling was van het IMF om de besparingen op subsidies en overige zaken (van de afgelopen vijf jaar) direct terug te laten vloeien in de samenleving via speciale projecten en investeringen.

Dit zou op termijn de economie moeten ontwikkelen en de maatschappij versterken; iets dat nu niet gebeurt.

Hoewel de regering rekende op ongeveer 100.000 personen die niet rond kunnen komen – en dus sociale steun nodig hadden – hebben zich bijna 150.000 mensen aangemeld. Dat is zeker 50 procent meer dan verwacht.

Slechte boekhouding

De kosten voor sociale steun moeten uit de reguliere overheidsuitgaven komen, maar omdat er wel wordt bezuinigd en niets geïnvesteerd is er onder de streep steeds minder geld.

Na het IMF-programma moet de regering helemaal zelfstandig in staat zijn deze kosten zelf te dragen. Momenteel (tot medio 2025 – redactie) wordt ons land nog van alle kanten ondersteund door datzelfde IMF.

Er moeten massa-ontslagen vallen om ons land te redden

De druk op de begroting verlichten, door subsidies op energie af te bouwen en het ambtenarenapparaat te saneren, is volgens Raghoebarsing nu belangrijker dan ooit.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft de VES dan toch verstand van economie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!