Onze politiek, links of rechts?

Article – Onze politiek, links of rechts?

PARAMARIBO, 19 mei 2024 – Waarom is de politiek in Suriname ogenschijnlijk alleen maar links georienteerd? In Suriname lijken er praktisch geen rechtse politieke partijen te bestaan.

Nepotisme

Alles wat je online leest over de rechts– of linksgeoriënteerde politiek in Suriname is voornamelijk formeel en theoretisch.

In de praktijk is geen enkele partij daadwerkelijk rechts of links georiënteerd. Ze zijn vooral gericht op eigen belangen en het bevoordelen van vrienden en familie.

Surinaamse politiek kent geen visie en vooral eigen belang

De reden waarom ze op papier links zijn, is omdat ze formeel ergens voor moeten staan. Dit doen ze waarschijnlijk ook wel, maar geen van hen heeft een lange termijnvisie voor het land op papier.

BeleidspuntenNu we dat misverstand uit de weg hebben geruimd, zijn er bepaalde beleidsmaatregelen in Suriname die onder de categorie links vallen.

Denk aan een groot sociaal vangnet, overheidsinterventie in de economie, vrijheid, vooruitgang, gelijkheid en internationalisme.

Al deze zogenoemde "linkse" beleidsmaatregelen zijn echter persoonlijke waarden die de meeste Surinamers hebben.

Het is dus logisch dat een partij in Suriname haar visie en politiek afstemt op die waarden van de meerderheid.

Persoonlijk belang

Een bekend politicus in Suriname zei ooit: "Alle politieke partijen willen in de kern hetzelfde voor Suriname."

"We hebben allemaal dezelfde visie en doelen voor Suriname, alleen zijn er bepaalde krachten die ervoor zorgen dat Suriname niet komt waar het moet zijn."

Onze politiek, links of rechts?

Surinaamse politiek
– linksom of rechtsom –

Deze "krachten" zijn mensen binnen de eigen partijen die hun nauwe belangen nastreven en externe machten zoals de invloed van bijvoorbeeld (westerse) landen en hun zogenoemde "vijanden" (vaak aangeduid als duistere bewegingen en krachten van buitenaf – redactie).


Links of toch rechts?

De reden waarom Surinamers "links" zijn, als je het zo wilt noemen, maar ik geef de voorkeur aan de term "linkse waarden", heeft verschillende historische redenen.

Daarnaast speelt ons opleidingsniveau, onze economie, de levensstandaard en het feit dat we behoorlijk multicultureel zijn een grote rol.

"Leven en laten leven" speelt een grote rol in de samenleving

Door dat laatste heerst er binnen de samenleving een sterk "leven en laten leven" houding.

Daardoor lijkt het alsof niemand (zowel politiek als burger) zich echt ergens druk over maakt en alles min of meer gelaten ondergaat wat voor sommigen kan ogen als "linkse politiek".

Verantwoording

De basis van dit artikel is afkomstig van het populaire online forum Reddit. Op dat forum bespreken mensen van over de hele wereld elk denkbaar onderwerp.

De vraag van dit artikel is op het Surinaamse forum gesteld door Redditor Alvboi en beantwoord (in het Engels) door Sheldon_y14.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Casey Landveld / Langeman Produkties (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Onderschrijft u deze visie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!