Ziekte van Weil rukt op

Article – Ziekte van Weil rukt op

PARAMARIBO, 19 mei 2024 – Er zij enkele gevallen van de gevaarlijke ziekte van Weil gemeld bij de landelijke ziekenhuizen die Suriname rijk is.

BOG

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid, bevestigt desgevraagd dat er inderdaad meer meldingen zijn binnengekomen dan normaal.

Er zijn binnen de ziekenhuizen meer meldingen over Weil

Tegelijk benadrukt hij dat het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) zelf geen artsrapportages heeft ontvangen over de gevreesde ziekte.

Verklaring

Directeur Sukul geeft aan dat uit de cijfers van zijn eigen poliklinieken geen stijging blijkt.

Toch zijn er wel meer gevallen genoteerd dan normaal in de ziekenhuizen. Dat lijkt tegenstrijdig, want de directeur kan niet specificeren bij welke ziekenhuizen en hoeveel mensen besmet zijn geraakt.

Het BOG verzamelt momenteel meer informatie over deze kwestie, waarbij gebrek aan communicatie, data-analyse en inzicht blijkbaar het grootste probleem is.


Ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriën en wordt overgedragen van dieren op mensen. Vooral ratten zijn de dragers van deze ziekte, waarbij de kans op besmetting flink toeneemt als er wateroverlast is en sprake van veel vuilnis.

De overdracht vindt meestal plaats via de urine van dieren (dat via-via, bijvoorbeeld grondwater, in contact komt met mensen – redactie) die vervolgens in contact komt met kleine wondjes, de ogen of slijmvliezen van onze mond / neus.

Symptomen

Symptomen van de ziekte zijn onder andere plotselinge hevige hoofdpijn, koorts, spier– en gewrichtspijnen, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid en braken.

In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot lever– en nierproblemen of hersenvliesontsteking.

Het BOG zal binnenkort proberen meer informatie geven over deze kwestie om het publiek goed te informeren en te waarschuwen.

Het ministerie reageerde niet op vragen over de situatie

Zowel het ministerie van Volksgezondheid als minister Amar N. Ramadhin waren dit weekend niet bereikbaar voor commentaar.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Doet u iets om de ziekte te voorkomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!