Samenwerking Nigeria

Article – Samenwerking Nigeria

PARAMARIBO, 19 mei 2024 – Zijne koninklijke hoogheid koning Apostel Chibuzor Chinyere van Abia State / Nigeria heeft enkele dagen terug een ontmoeting gehad met vicepresident – en zelfbenoemd koning van Suriname – Ronnie Bravo Brunswijk.

Koning

De Nigeriaanse koning sprak zijn waardering uit voor Brunswijk, waarbij hij benadrukte dat zij beiden hetzelfde doel voor ogen hebben.

Koning Apostel Chibuzor Chinyere van Abia State / Nigeria

Te weten het werken aan een betere toekomst voor de nakomelingen van de door Nigeria tot slaafgemaakten (ten tijde van de trans-Atlantische Afrikaanse slavenhandel – redactie).

De ontmoeting werd mogelijk gemaakt door de inzet van onze ambassadeur in België, Gilbert van Lierop.

Naast de VP waren ook alle ministers van coalitiepartij ABOP aanwezig, de VHP hield zich afzijdig.

Koning Chinyere werd vergezeld door Chief Sunny Ofehe, die een uiteenzetting gaf over de werkzaamheden en bijdragen van de koning in Nigeria zelf.

Chinyere zou, naar eigen zeggen, in Nigeria bekend staan om zijn hulp aan de bevolking, waaronder gratis gezondheidszorg en educatie vanaf de basisschool tot en met het hoger beroepsonderwijs.

Olie en gas

Koning Chinyere volgt de ontwikkelingen in Suriname op de voet, met bijzondere interesse in de olie– en gasindustrie.

Nigeria is rijk aan olie, maar verscheurd door burgeroorlogen, terroristische aanslagen, bendevorming en gaat gebukt onder enorme schulden vanwege corruptie en fraude.

De koning uitte zijn bereidheid om de ervaringen van Nigeria met buitenlandse oliemaatschappijen te delen met de Surinaamse regering.

Nigeria is rijk aan olie, maar wel bijna failliet en verscheurd

Het Britse Shell is vorig jaar bijvoorbeeld Nigeria uitgejaagd, doordat hun olieleidingen door de plaatselijke bevolking voortdurend werden gesaboteerd om zo illegaal olie af te tappen (met enorme gevolgen voor het milieu ter plekke redactie).

De Nigeriaanse kennis zou Suriname moeten helpen om "het maximale uit de exploitatie van onze olie te halen", aldus Brunswijk.


Memorandum of Understanding

Brunswijk toonde zich onder de indruk van deze uitgebreide kennis van de Nigeriaanse koning en benadrukte het belang van kennisuitwisseling en samenwerking.

Hij sprak zijn enthousiasme uit over het vooruitzicht om ooit een Memorandum of Understanding (MoU) te ondertekenen, gericht op samenwerking op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

Brunswijk en Chinyere benadrukten tenslotte dat de samenwerking tussen Suriname en Nigeria van groot belang is voor de verdere ontwikkeling van beide landen.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Komt Nigeria ons ten goede?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!