🌎 Suriname steunt China in conflict

Article – 🌎 Suriname steunt China in conflict

PARAMARIBO, 20 mei 2024 – Onder grote druk van China heeft Suriname zich, in ruil voor meer leningen en schuld, solidair verklaard in hun oplopende conflict met Tawain.

One China

China accepteert niet dat andere landen (of vanuit hun oogpunt "delen van China" – redactie) zich onafhankelijk en solitair verklaren.

Dit zogeheten "One China" beleid wordt (ook) door de regering Santokhi onder grote druk vanuit Being ondersteund, in ruil voor het aangaan van extra schulden en leningen.


Tawain

Lai Ching-te is maandag – tegen de wil van China in – ingezworen als de nieuwe president van Taiwan.

In zijn inauguratiespeech benadrukte hij het belang van vrede met China, maar waarschuwde hij tegelijkertijd voor de noodzaak om de "militaire en politieke inmenging" in een onafhankelijk Taiwan te stoppen.

Minister Ramdin

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie, iets wat door minister Ramdin meerdere malen is bevestigd, en bemoeide zich sterk met de Taiwanese presidentsverkiezingen.

Desondanks werd Lai, een uitgesproken voorstander van onafhankelijkheid, verkozen tot president. Zijn inauguratiespeech was echter milder dan eerdere uitspraken over China.

Lai Ching-te sprak over "het behouden van de status quo," wat inhoudt dat Taiwan zijn soevereiniteit behoudt zonder officieel onafhankelijk te worden.

Tawain wil zelfstandig kunnen functioneren, zonder China

In zijn speech riep Lai China op om de dialoog voort te zetten en benadrukte hij dat vrede de enige acceptabele uitkomst zou moeten zijn. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat Taiwan niet zal toegeven als het gaat om democratie en vrijheid.

Woedend

De reactie vanuit Peking was niet verzoenend, maar juist agressief en woedend.

China beschuldigde Lai ervan "gevaarlijke signalen" de wereld in te sturen en betitelde zijn verkiezing als een stap richting "oorlog en achteruitgang" in Taiwan. Volgens de Chinese regering is de onafhankelijkheid van Taiwan "onverenigbaar" met vrede en stabiliteit in de regio.

Volgens de regering heeft China "groot gelijk" met Taiwan

China heeft de afgelopen jaren meerdere keren het luchtruim en de wateren van Taiwan geschonden, wat de vrees heeft aangewakkerd voor een mogelijke invasie.

Tot nu toe zijn er geen concrete aanwijzingen dat een invasie ophanden is.

Bron : Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Steunt u Taiwan, of de visie van de regering (One China)?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!