🌎 Internationaal Strafhof : 'Netanyahu oorlogsmisdadiger'

Article – 🌎 Internationaal Strafhof : 'Netanyahu oorlogsmisdadiger'

PARAMARIBO, 20 mei 2024 – De aanklager van het International Strafhof (ICC) in Den Haag heeft maandag arrestatiebevelen geëist tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Extreem-rechts

De extreem-rechtse premier wordt – samen met drie leiders van Hamas – door bijna alle landen ter wereld beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen menselijkheid.

De premier van Israël wordt officieel gezien als misdadiger

ICC-aanklager Karim Khan heeft naast Netanyahu ook de Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, op de lijst staan voor arrestatie.

Internationaal Strafhof

De beschuldigingen richten zich op hun (de leiders van Israël – redactie) betrokkenheid bij schendingen van mensenrechten en het plegen van oorlogsmisdaden door Israël in het bijzonder.

Khan stelt op basis van verzameld bewijsmateriaal dat er "gegronde redenen" zijn om te geloven dat Netanyahu en Gallant schuldig zijn aan deze ernstige misdaden.

Netanyahu werd overigens internationaal al gezien als oorlogsmisdadiger, wat hem juist dwingt tot nog harder optreden om via de verkiezingen uit handen van justitie te blijven.

ICC
Den Haag

Om dezelfde reden wil de aanklager ook arrestatiebevelen uitvaardigen tegen drie leiders van Hamas, waaronder de hoogste leider, Yahya Sinwar.

Woedende reactie

Deze arrestatiebevelen zijn gebaseerd op vergelijkbare beschuldigingen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Vooral Israël heeft vol onbegrip en woede gereageerd op de oproep van de internationale en onafhankelijke ICC-aanklager.

Amerika zou "op elke mogelijke manier" moeten ingrijpen

Het land is woedend over de aankondiging en is, samen met Amerika, een van de weinige landen ter wereld die het ICC niet erkent.

Oppositieleider Yair Lapid noemt de beslissing "rampzalig", een pure vorm van "antisemitisme" en hoopt dat de Verenigde Staten "op elke manier" zullen ingrijpen in Den Haag om de oproep te veroordelen en ongedaan te maken.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Volgt u de situatie in Israël en Palestina?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!