🧪 NASA redt ESA (op Mars)

Article – 🧪 NASA redt ESA (op Mars)

PARAMARIBO, 22 mei 2024 – Het Amerikaanse NASA heeft aangekondigd de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) te helpen bij het uitvoeren van haar Rosalind Franklin-rovermissie naar Mars.

Rusland

De missie staat gepland voor 2028 en het nieuws komt nadat de samenwerking tussen ESA en de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos werd beëindigd (door de Russische invasie – redactie).

Rosalind Franklin

De Rosalind Franklin-rover is onderdeel van de tweeledige ExoMars-missie die teruggaat tot 2001.

De eerste missie werd in 2016 uitgevoerd met de lancering van de Trace Gas Orbiter en het Schiaparelli voertuig.

De samenwerking met Roskosmos was cruciaal voor de missie, maar door de geopolitieke spanningen werd deze samenwerking verbroken.

NASA / ESA
nieuwe samenwerking

Met een nieuw memorandum van overeenstemming heeft NASA nu aan de Europeanen toegezegd een commercieel, Amerikaanse lanceersysteem te leveren voor de Rosalind Franklin-rover.

IJsmonsters

Naast de lanceerder zal NASA ook andere extra's leveren zoals verwarmingseenheden en onderdelen van het voortstuwingssysteem die nodig zijn om op Mars te landen.

🧪 NASA redt ESA (op Mars)

Marsrover
– Langeman Produkties –

De nieuwe rover zal uitgerust worden met een instrument dat tot 2 meter diep kan boren om ijsmonsters te verzamelen die beschermd zijn tegen oppervlakte-straling en extreme temperaturen.

De Marsrover gaat op twee meter diepte naar ijs zoeken

ESA bevestigde dat de volgende mijlpaal voor de missie zal bestaan uit het beoordelen van de ontwerp van het nieuwe Amerikaanse systeem, ergens in juni 2024.

Als alles volgens plan verloopt, zal de missie dan in 2028 eindelijk toch nog gelanceerd worden.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Leren we op school genoeg over toegepaste wetenschap en algemene geschiedenis?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!